Adrian Kodelja, målvakt i Warberg IC.
Adrian Kodelja, målvakt i Warberg IC. Bild: Annika Karlbom

Bakom den där masken finns ett inre lugn

Peter Sjögren, Pierre Götesson, Stefan Mattsson, Peter ”Erra” Eriksson, Tobias Jernsand och Per Svedin. Målvaktshjältarna i Warberg IC har varit många. Jag tror vi kan få lägga till Adrian Kodelja till det sällskapet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är en sliten klyscha men likväl gäller den: ”du går inte långt i ett mästerskap utan en bra målvakt”. I Warbergs fall handlar det om ett kval, en återkomst till Superligan.

Men ändå.

Adrian Kodelja ser kanske inte mycket ut för världen men det finns något bakom den där målvaktsmasken. Ett inre lugn som smittar av sig. Både när han ger intervjuer och han vaktar kassen i innebandy.

Han har spelat i högsta serien förut med Örebro men huserade förra säsongen i Floda IBK i division 1. Kimmo Eskelinens lyckades övertyga honom att elitsatsa igen och ingen är nog gladare än Wics sportchef för det idag.

ANNONS

Det är ofta ”måltjuvar” och ”poängkungar” som får de stora rubrikerna. En målvakt syns ofta när han eller hon gör ett misstag - som blir kostsamt för laget.

Hagunda hade sex bollar upp

Hagunda hade sex bollar upp till Warberg i första matchen och det kunde blivit ännu större marginal om Kodelja fått hjälp att städa av framför egna kassen.

”Där måste han få bättre hjälp” erkände Niklas Nyman, förra Wic-målvakten som numera hjälper till i staben som målvaktscoach.

Det blev som jag trodde. Andra kvalrundan skulle bli tuffare än promenaden i parken mot Lagan. Men det var heller inget vågat tips.

Samtidigt tycker jag Hagunda svalnade - överraskande snabbt.

Det blev åka av i första perioden och där blev det precis så jämnt som man föreställt sig. Laget visade att det inte bara handlar om Fredrik Holtz utan att det finns kvalitet på flera positioner.

Men Wics femetta i den fenomenala andra perioden dödade all spänning. Joel Birgersson och Isak Stöckel gjorde avtryck i målprotokollet - men extra skoj var det att Edwin Körberg fick hänga dit en balja. Den lokala killen som i serien ”bara” gjort ett mål på 21 matcher och tidigare haft fötter som krånglat.

Där finns kroppshydda, fin teknik och ett lurigt skott i en intressant kombo.

ANNONS

Det är, förstås, på tok för tidigt att börja hojta Superligan men det känns som både spelare och ledarna i Andreas Wahman och Anton Drake är fullt medvetna om att man kommer ingenstans med 1-0. Det krävs två vinster till.

10-4 blev det nu. Men skulle Hagunda vinna med 3-2 i sudden hemma i Uppsala betyder det lika mycket - och 1-1 i matchserien.

ANNONS