Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta tog brons på 10 000-metersloppet på EM i Berlin.

Bahta tog brons på 10 000 meter

Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på EM i Berlin. Vann gjorde israeliskan Lonah Chemtai Salpeter och silvret gick till Susan Krumins från Nederländerna.

Bahta hade inte med guld- eller silverstriden att göra. I stället fick hon jobba för att komma tillbaka in i kampen om bronset.

- Det var väldigt varmt men jag kände mig inte trött, sade Bahta till SVT.

- Spikarna i skorna fastnade mycket och det gjorde ont i hälsenan.

Med två kilometer kvar fick hon en lucka och i mål skiljde det nio sekunder ner till tyskan Alina Reh på fjärde plats. Tiden blev 32.19,34.

- Det var verkligen jobbigt, sade Bahta.

Längre bak sprang Charlotta Fougberg in på en mycket fin sjunde plats på nya personrekordet 32.43,04.

Tvekade inte

Efter loppet gick Meraf Bahta raka vägen förbi alla journalister och ville först inte tala med någon men pratade sedan med SVT.

Bahta sprang med stor press på sig eftersom hon riskerar att bli avstängd och få sina EM-resultat strukna för de tre missarna i vistelserapporteringssystemet. Men hon tvekade inte om hon skulle vara med på EM.

- Jag bestämde mig för att starta, att vara stark och kämpa.

5 000 meter kvar

Kvällens millopp var hennes första i ett mästerskap och hon hade inte tävlat på distansen i år. Men hennes personbästa från i fjol, 31.13,06, var bättre än vad de bästa europeiskorna sprungit på i år.

2016 tog Bahta tog EM-silver på 5 000 meter, en distans som hon ska springa i Berlin på söndag.

- Nu ska jag vila och återhämta mig, sade Bahta i SVT.

Om Bahta straffas för sina tre missar i vistelserapporteringssystemet förlorar hon EM-bronset, en eventuell medalj på 5 000 meter och riskerar avstängning i upp till två år.

Kan bli tyskt brons

Om Bahta döms hamnar bronset hos tyskan Alina Reh som blev fyra.

- Att få en medalj på posten skulle vara väldigt tråkigt, sade Reh till TT och var osäker på vad hon tycker om att Bahta får springa.

- Svår fråga, jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir lite arg när jag får höra det men kan inte ändra på något. Jag kan bara se till mig själv och vad jag kan göra.

- Det hade varit kul att komma i mål som trea men nu blev jag fyra.