Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint på presskonferens i Berlin.

Bahta till EM: "Vet inte hur hon orkar"

EM-aktuella friidrottaren Meraf Bahta får tävla i EM. Men klarar hon av att ta medalj i sitt tredje raka EM?

Långdistanslöparen Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna efter att hon fått tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år.

Men förseelsen räknas inte som grov, och hon är därför inte avstängd under utredningen, som inte kommer att vara klar förrän om ett par veckor. Bahta kommer därför att ställa upp i EM i Berlin, där hon ska springa 10 000 meter på onsdag och 5 000 meter på söndag.

- Vi har pratat med både EAA (Europeiska friidrottsförbundet) och IAAF (det internationella) och bägge säger att hon är välkommen att tävla under utredningen, säger Torneklint.

- Även dopingkommissionen har gett klartecken och därför har vår styrelse tagit det här beslutet.

Inte oanträffbar

Om det hade handlat om allvarliga dopningsbrott eller om hon haft dopningsmedel i kroppen, då hade hon stängts av direkt, säger Torneklint.

- Hon lämnade in kvartalsrapport en månad för sent. Hon har inte varit oanträffbar, enligt förseelsen, säger Torneklint.

- De andra två tillfällena har hon varit på våra läger, men det har stått att hon varit på annan plats. Hon har inte försökt hålla sig undan, säger Torneklint, som också berättar att Meraf Bahta dopningstestats 19 gånger det senaste året.

Detta är första gången som friidrotten haft någon tävlande som bommat tre gånger.

- Nästan samtliga aktiva har haft en bom någon gång. Vi har haft några som legat på två tidigare. Tre bommar är mycket.

"Känner frustration"

Systemet är dock inte helt enkelt, enligt Torneklint. Sista halvåret har många bommat trots att de trott att de gjort rätt, säger hon.

- Vi känner stor frustration. Det är en extremt stressande fråga för aktiva och för oss som förbund, det ger oss mycket jobb.

Hon säger att förbundet försöker stötta aktiva som inte själva klarar av att sköta rapporteringssystemet. Bahta kan inte engelska och har en person som hjälper henne. Ändå har det blivit så många som tre missar.

- Vi måste jobba ännu hårdare med den här frågan. Jag har föreslagit att vi för några aktiva skulle få testa ett annat system, som "hitta min iphone" eller liknande, så kan man se timme för timme var någon befinner sig, men tyvärr gick det inte. Vi jobbar vidare med tanken för dem som har bekymmer. Annars kanske vi måste ha en egen person som tittar på det här och följer idrottarna.