Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta riskerar ett års avstängning. Arkivbild.

Bahta tar timeout: "Viktig markering"

Meraf Bahta tar timeout från allt tävlande. Beskedet kommer efter att Riksidrottsförbundets dopningskommission rekommenderat ett års avstängning för löparstjärnan.

"Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro omkring mig och väljer därför att ta en timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner", säger hon i ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet.

Bahta, som i somras tog EM-brons på 10 000 meter, har tre gånger prickats för brister i sin vistelserapportering. Efter dopningskommissionens rekommendation har ärendet lämnats vidare till dopningsnämnden för beslut om bestraffning.

"Viktig markering"

Beslutet att ta en timeout har fattats i samråd med Svenska friidrottsförbundet. Eftersom det är lågsäsong nu får timeouten små konsekvenser i praktiken, utan får ses mer som en symbolhandling.

- Inför EM i augusti tog vi ett beslut om att hon kunde fortsätta tävla utifrån de omständigheter som gällde då. Nu när dopningskommissionen har valt att lämna vidare ärendet till dopningsnämnden, med ett förslag på 12 månaders bestraffning, hamnar frågan i ett nytt läge. Och då tycker vi att det är en viktig markering att göra från både Meraf och förbundet, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till TT.

Han ångrar inte sommarens beslut som gav Bahta möjlighet att tävla i EM i Berlin, ett mästerskap hon avbröt i förtid på grund av att det blev för jobbigt mentalt.

- Däremot finns det en självrannsakan i det långa perspektivet, kring att det över huvud taget blev en tredje förseelse. Utan den hade vi sluppit den här storyn, och där måste vi jobba vidare och ha en stödapparat som gör att vi inte hamnar i den här situationen igen.

"Jäkligt tufft"

TT: Hur mår Meraf nu?

- Jag har fått uppfattningen att det har varit jäkligt tufft för Meraf hela tiden, det har svängt mellan hopp och förtvivlan. Sedan var det väl en kalldusch när hon fick beskedet från dopningskommissionen, säger Olsson.

För några veckor sedan nominerades Bahta till priset för årets prestation i landslaget på damsidan. Huruvida den nomineringen kvarstår efter dopningskommissionens rekommendation återstår att se. Prisutdelningen sker på Friidrottsgalan om två veckor och dessförinnan ska förbundets styrelse hantera frågan.

- Det är en fråga vi ska diskutera de närmaste dagarna, säger Olsson.