Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta frias av dopningsnämnden. Arkivbild.

Bahta friad men beslutet kan överklagas

Riksidrottsförbundets dopningskommission yrkade på ett års avstängning för Meraf Bahta efter hennes missar i vistelserapporteringssystemet. Men dopningsnämnden väljer nu att fria långdistanslöparen helt.

Dopningskommissionen lämnade i november över ärendet till dopningsnämnden, med rekommendationen att stänga av Bahta i ett år.

Strax efteråt kom beskedet att Bahta tar en paus från allt tävlande.

I och med att dopningsnämnden nu friar Meraf Bahta från de förseelser i sin vistelserapportering som

dopningskommissionen anmält henne för finns heller inga restriktioner gällande Meraf Bahtas tränande och tävlande.

- De (dopningsnämnden) följer de allmänrättsliga principer som finns, och de anser väl då inte att dopningskommissionen har haft sakliga skäl för sin anmälan, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet.

Titta i lugn och ro

Dopningsnämndens beslut kan överklagas av dopningskommissionen, IAAF och Wada, och detta ska i så fall ske inom tre veckor. I kommissionen kommer samma sex personer som yrkade på ett års avstängning att återigen kolla på fallet.

TT: Hur stor sannolikhet är det att kommissionen överklagar beslutet?

- Det är för tidigt att säga, dopningskommissionen måste ta del av nämndens resonemang. Och det var en ganska omfattande skrivning, säger Tommy Forsgren och fortsätter:

- Just vistelserapporteringssystemet är speciellt, eftersom det är tre delförseelser i en. Kommissionen måste få titta på det i lugn och ro nu.

"Följer situationen"

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson vill inte spekulera kring en eventuell överklagan.

- Vi är ödmjuka inför situationen att beslutet kan överklagas, men jag kan inte göra några bedömningar kring hur man resonerar. Vi har heller inga tidigare erfarenheter. Vi följer situationen och får se vart det kan ta vägen.

- Men här och nu känner vi lättnad. Vi tycker förstås att det är skönt att det äntligen kommer ett beslut. I hela den här långa processen har det varit en viktig bit att det är en hantering som är rättssäker och det känns bra att det har kommit till den punkten i ett ärende som följts av så mycket diskussioner och spekulationer, säger Olsson till TT.

Bahta glad och lättad

TT: Hur tog Meraf Bahta beskedet?

- Det är klart att hon blev glad och lättad. Hon tyckte att det kändes väldigt skönt, men hon är också medveten om att beslutet kan överklagas.

TT: När kan det bli aktuellt för henne att tävla igen?

- Det har jag ingen aning om. Det får hon och gänget runt henne bedöma. Om det är aktuellt med en inomhussäsong kan jag inte bedöma, men det är min absoluta uppfattning att hon kommer att fortsätta tävla och träna. Hon har varit fast besluten att fortsätta sin karriär, säger Stefan Olsson.

Meraf Bahta önskar att inte uttala sig för medierna innan ärendet är slutligen avgjort.