Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Meraf Bahta vid damernas final på 10 000 meter under friidrotts-EM i Berlin, Tyskland. Arkivbild.

Bahta avstår: "Vill inte vara en belastning"

Löparstjärnan Meraf Bahta väljer bort Finnkampen i Tammerfors i helgen. Uppmärksamheten i media kring 29-åringens vistelserapportering har spelat in i beslutet.

En ytterligare anledning till att långdistanslöparen Meraf Bahta inte deltar i Finnkampen är att hon prioriterar 5 000-metersloppet vid Diamond League-finalen i Zürich på torsdag.

- Hon måste få känna efter själv hur hon mår och vad hon klarar av att göra. Hon vill ändå göra ett försök på Diamond League som hon har blivit inbjuden till. Hon är givetvis osäker på sin form eftersom hon har haft det väldigt tufft mentalt men hon tycker ändå träningen fungerat bra på slutet. Men hon vågar inte göra så mycket mer eftersom hon inte tror att hon orkar det, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Tränaren kritisk

Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsreglerna, efter missar i vistelserapporteringssystemet, och riskerar att bli av med sitt EM-brons på 10 000 meter i Berlin samt en längre avstängning.

Friidrottstränaren Ulf Björklund, som Bahta bodde oss när hon flydde från Eritrea 2007, hävdar att kritiken mot svenskan i finsk media spelat in i beslutet att inte åka till Finland till helgen.

- Jag tror att finsk massmedia har gett folket en felaktig bild av Meraf. Hur roligt är det då att åka? Jag frågade henne i går om hon skulle dit. Hon sa "nej, tyvärr". Vi gick inte in på anledningar varför, men det är en gissning och personlig tolkning från min sida att det är av den anledningen, säger Björklund till Göteborgs-Posten.

"Jobbigt på EM"

Förbundskapten Karin Torneklint medger att uppmärksamheten i media påverkat Bahta, men anser inte att Finland skulle vara något säreget fall.

- När det skrivs så mycket om henne och hennes förseelser då känner hon att hon tar mycket uppmärksamhet från sina lagkamrater som gör fantastiska prestationer. Det tror jag sliter mer på henne än om hon springer individuellt (på Diamond League), då är det bara hennes roll som diskuteras i media. Och inte att hon tar mycket uppmärksamhet från andra, det tyckte hon var jobbigt på EM.