Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emil Andrae och hans HV71 föll mot Skellefteå. Arkivbild.
Emil Andrae och hans HV71 föll mot Skellefteå. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Backstjärnans återkomst räddade inte HV71

Cirkeln är sluten för Niklas Hjalmarsson.
Efter 14 säsonger i NHL och tre Stanley Cup-ringar var backstjärnan tillbaka i HV71 i bortamötet med Skellefteå.
Men superförstärkningen hjälpte inte mot ett spelskickligt Västerbottenslag som efter en stark inledning kunde vinna med 6-4.

– Vi kämpade tappert men de var lite bättre. Vi räckte inte hela vägen, säger Hjalmarsson, som fick nära 14 minuters speltid i sin comeback.

Det lär bli betydligt mer så småningom.

– Det kändes att det var ett tag sedan sist. Tycker ändå det gick helt okej för att vara första matchen. Jag var i Chicago i helgen så uppladdningen var inte helt optimal. Nu är det skönt att första matchen är gjord. Jag räknar med att kunna bidra mer i fortsättningen.

Matchen var Hjalmarssons första på ett och ett halvt år. Efter NHL-avslutningen med Arizona i maj förra året var det först för några veckor sedan 35-åringen snörde på sig skridskorna igen.

Hockeysuget tillbaka

För när familjen flyttat hem från USA och han ser Kinnarps Arena varje dag började hockeysuget komma tillbaka.

– Jag har kollat på många matcher och känner mig i hyfsad form, så jag tänkte att jag vill göra ett sista försök. Känner mig stolt över det och skulle ha ångrat mig i hela mitt liv annars, säger han.

Det var i HV71 karriären startade. Och efter en fantastisk karriär med tre Stanley Cup-segrar med Chicago och fyra avslutande säsonger i Arizona var det ingen tvekan om vilken klubb som lockade.

– Nej, om inte det blivit HV hade jag aldrig gjort det. Har ett jättestort klubbhjärta. Den klubben har spelat en jättestor roll för mig, säger HV:s backstjärna.

Han är en av Sveriges mest meriterade backar genom tiderna och gjorde comeback samma dag som den kanske allra störste lämnade oss.

Salming hyllades

Beskedet om att Börje Salming gått bort kom i den första periodpausen och följdes av en tyst minut när de båda lagen kommit in på isen.

– Hemskt att det gick så snabbt på slutet. Jag känner med familjen, säger Niklas Hjalmarsson, som betonar vilken stor betydelse Börje Salming haft, inte bara för honom själv utan för alla svenskar som gått i Salmings fotspår i NHL:

– Är stolt som svensk över vad han gjort. Det var han som banade väg för oss européer, innan han kom dit tyckte de att vi bara var ”chicken Swedes”. Han ändrade på det. Man har mycket att tacka honom för, säger han.

Första SHL-målet

Trots sin nya backförstärkning kunde inte HV71 matcha Skellefteå, som nu tog sin sjätte raka SHL-seger.

Segern grundlades med en bländande avslutning i den första perioden där västerbottningarna gick ifrån till 3–0.

HV71 kom tillbaka starkt i mittenperioden och hade i det längsta chans att få med sig poäng hem, bland annat genom mål av två unga spelare ur nästa backgeneration; Emil Andrae och Victor Sjöholm.

Den senare gjorde sitt första SHL-mål i karriären.

Skellefteå vann md 6–4.