Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköping får klara sig utan backstjärnan Sidney Morin de tre första kvartsfinalmatcherna mot Djurgården. Arkivbild.

Backkris i Linköping inför slutspelet

Linköping har drabbats av backkris inför SM-slutspelet i SDHL. Fjolårsfinalisten saknar OS-guldvinnaren Sidney Morin och landslagsbacken Anna Kjellbin. Regerande mästarlaget Luleå är favoriten att slå och Modo är hetaste utmanaren.

Sidney Morin, tvåa i backarnas poängliga med 38 poäng, är upptagen av landskamper med USA som möter Kanada i tre matcher denna vecka.

Morin kan tidigast spela i kvartsfinal nummer fyra – om inte ett nytänt Djurgården redan avgjort då. Linköping har bara fyra ordinarie backar tillgängliga, rapporterar Corren. Lägg dock därtill slovakiskan Tatiana Istocyova, som värvats in för att täcka upp på backsidan inför slutspelskampen.

Luleå går in i slutspelet, som startar på onsdagen, som storfavorit efter att ha vunnit grundserien för fjärde året i rad. Laget jagar sitt tredje guld de fyra senaste åren.

Nytt för i år är att slutspelet utökats från bäst av tre till bäst av fem matcher. Matchordningen som gäller genom hela slutspelet är att det högre rankade laget börjar hemma, spelar sedan två raka bortamatcher och har hemmafördel i en eventuell fjärde och femte match.

Så här tippar TT att det går i kvartsfinalerna:

Luleå (1 i serien)–AIK (8).

Luleå har haft tio spelare på landslagsuppdrag under förra veckan, men det ska inte stoppa guldfavoriten. AIK har dock lyft sitt spel efter jul då landslagsmålvakten Minatsu Murase gjort comeback efter barnafödande. Murase är sambo med Luleås herrstjärna Robin Kovacs och har under sin bortavaro bitvis tränat med Luleås damer.

Tips: 3–0 till Luleå.

Modo (2)–Brynäs (7).

När landslagsprofilen Erika Grahm i somras lämnade Modo för Brynäs trodde många att Övikslaget skulle få det tufft. Men det unga laget har överraskat alla och knep andraplatsen i serien. Grahms Brynäs drabbades av ett tungt bakslag när poängdrottningen Jennifer Wakefield tvingades sätta punkt för säsongen efter att ha åkt på sin andra hjärnskakning.

Tips: 3–1 till Modo.

Linköping (3)–Djurgården (6).

Fjolårsfinalisten har backkris och saknar sedan tidigare poängsprutan Lara Stalder vars säsong är över på grund av skada. Djurgården är glödhett och vann sju av sina åtta avslutande matcher. Ett lyft som kom oväntat eftersom det var då forwardsstjärnan Hanna Olsson lämnade laget.

Tips: 3–2 till Linköping.

Leksand (4)–HV71 (5).

Oviss matchserie och det skiljde bara en poäng mellan lagen i grundserien där det blev 2–2 i inbördes möten. Leksand avslutade serien skakigt och förlorade fyra av sina fem sista hemmamatcher. Leksand är skadefritt medan HV71 saknar fingerskadade landslagsforwarden Isabell Palm i första matchen, skriver Jnytt.

Tips: 3–2 till HV71.