Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kraftiga vinden i OS-området Pyeongchang, som bland annat orsakat inställda tävlingar, ska lägga sig enligt meteorologen.

Bättre väder väntas i Pyeongchang

OS-tävlingar sköts upp, den olympiska parken stängdes och folk fördes till sjukhus med ögonskador. Men nu ska den kraftiga vinden lägga sig enligt SOK:s meteorolog.

Förhoppningarna om att det ska gå tävla i morgon är goda, enligt Mårtensson.

- Det ser ganska bra ut, vinden ska lägga sig ganska snabbt och lågtrycket ska dra vidare, säger han.

Enligt honom är risken för nederbörd också liten. Uppehåll och bra väder väntar.

TT: Hur lynnigt är vädret, är det svårt att ställa prognoser?

- Inte svårare än hemma vill jag påstå. De här datamodellerna vi har, de har funkat ganska bra. Det skulle blåsa på ganska mycket i dag så det är ingen överraskning på det sättet.

Förberedda

Peter Reinebo, truppchef för den svenska OS-truppen i Pyeongchang, uppger att Sveriges olympiska kommitté (SOK) var förberett på det något lynniga vädret och just vindarna.

- Och vänder det så kan det bli ganska varmt, och mycket nederbörd. Men nu är vi i ett läge där flera grenar kan bli uppskjutna men det är inga problem i sig. Det är lika för alla länder när sådant här sker, säger han.

De kraftiga vindarna i Pyeongchang med omnejd hade redan tvingat arrangören att senarelägga tre alpina tävlingar, och i dag flyttades tävlingar i slalom och skidskytte fram till senare i veckan.

För den svenska truppens del innebär de framskjutna tävlingarna att det kan bli vissa effekter vad gäller boendet i OS-byn. Till exempel har några av slopestyleåkarna, som startade de första tävlingarna på invigningsdagen, flyttat ut för att ge plats åt andra idrottare. Detta eftersom den sista grenen, big air i snowboard, inte körs förrän onsdag den 21 februari.

- Boendepusslet ser vi över nu på grund av detta, säger Reinebo.

Uppmanades stanna inne

Under onsdagen ställde de kraftiga vindarna till stora problem, inte enbart genom att tävlingar flyttades.

I kustområdet Gangneung, där bland annat ishockeyn och curlingen avgörs, har folk evakuerats på flera platser. TT var på plats när presscentret i ishockeyarenan i Kwandong stängdes.

Den olympiska parken i området stängdes också "för människors säkerhet", skrev OS-arrangören i ett meddelande, och uppmanade åskådare och funktionärer att stanna inomhus.

Vissa mediecenter har också stängts ner på grund av väderkaoset och bussar som ska transportera folk mellan Gangneung och Pyeongchang har haft problem att hålla sig på vägen.

Flera personer ska också ha förts till sjukhus för ögonskador efter att ha fått sand och skräp som virvlat upp från marken i ögonen.