Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mika Zibanejad tycker att Tre Kronor kan snäppa upp ytterligare i VM.

Bästa på 20 år: "Har ett par växlar till"

Tre Kronor har gjort sitt bästa gruppspel på 20 år i ishockey-VM. Nu ska laget varva upp ytterligare i slutspelet.

Inför torsdagskvällens kvartsfinal i Royal Arena i Köpenhamn mot Lettland har Tre Kronor vunnit sju raka matcher i VM.

Det har inte hänt sedan 1998 i Zürich att Tre Kronor radat upp så många segrar.

Den gången tog ett stjärnfyllt Tre Kronor – med Mats Sundin och Peter Forsberg i spetsen – VM-guld efter att ha gått obesegrat genom turneringen, nio segrar och en oavgjord match. Den sistnämnda kom i sista matchen då VM-finalen mot Finland avgjordes i bäst av två matcher.

- Vi har haft en mentalitet där vi tagit en match i taget och gjort det väldigt bra. Vi har stött på nyttiga läxor i olika matcher och olika situationer där vi leder och ändå tappar, ligger under, men ändå lyckas vinna. Det är bra. Alla matcher har inte varit enkla, säger Zibanejad.

"Visar vem man är"

Själv gjorde Mika Zibanejad en kanonmatch med ett mål och en assist i gruppfinalen mot Ryssland. Då bröts ju dessutom en 14 år lång segerlös mästerskapssvit mot ryssarna tack vare 3–1-segern. Det var Zibanejads bästa match i en, så här långt, framgångsrik turnering.

- Det är de här matcherna man lever för och det är just då man får visa vem man är som spelare. Det var en tajt match, någon måste göra målen och vår femma lyckades i går (läs tisdag). Hela laget spelade fantastiskt bra, man ser bredden och spetsen som har tillkommit och som gör det ännu mer spännande inför fortsättningen, säger Zibanejad som gjort nio poäng, fem mål och fyra assist, hittills.

Hans förstakedja med Rickard Rakell (6+6) och Mattias Janmark (3+6) har stått för imponerande 30 poäng tillsammans.

Hjälte i JVM

Zibanejad blev ju den stora guldhjälten då han avgjorde förlängningsrysaren mot Ryssland i finalen i junior-VM 2012 och bröt Sveriges 31 år långa guldtorka.

Nu ger han och övriga i det nya, unga Tre Kronor ifrån sig starka guldvibbar.

Och det finns ett par nivåer till att lyfta i spelet.

- Vi har en inte gjort en 60 minuter bra insats ännu och det blir viktigt i slutspelet. Du kan inte låta de lag du möter nu få momentum av att du slår av, eller ger för mycket tid åt dem, eller för många powerplay. Där tycker jag vi har en växel till. Dessutom har vi fyra grabbar som precis har kommit in och nu får några dagar till.

Den 25-årige forwarden, förstacenter i New York Rangers, njuter av VM-upplevelsen, hans första på seniornivå.

- Det har varit fantastiskt. Kolla på trycket på läktarna och alla fans, nu har familjen varit nere och det kommer ännu mer familj i morgon. Dessutom har vi ett fantastiskt lag med så pass många NHL-spelare.

Går det som han vill så återstår dessutom det allra roligaste.