Norges Johannes Thingnes Bø. Arkivbild.

Bøs trendbrott – tangerade Forsbergs rekord

Efter tre raka individuella VM-lopp utan seger var Johannes Thingnes Bø tillbaka högst upp på pallen i världscupsprinten i Holmenkollen. Den norske skidskyttestjärnans första egna seger sedan VM-guldet på samma distans för två veckor sedan.

|

Johannes Thingnes Bø var storfavorit vid skidskytte-VM i Östersund som avslutades i förra veckan. 25-åringen lämnade mästerskapet med tre guld och ett silver, men världscupledarens egen segerkavalkad uteblev.

- Det var lite struliga grejer som hände i Östersund för egen del, med skyttet och så där. Jag har lust att avsluta bra här i Holmenkollen, säger han till SVT.

Det blev blott ett eget guld, i sprinten för två veckor sedan. Men efter tre raka individuella lopp utan seger på VM dominerade Bø i världscupsomstarten på hemmaplan i Holmenkollen.

Norrmannen var 31,7 sekunder före tvåan Lukas Hofer, Italien. Precis som i VM-sprinten tog Quentin Fillon Maillet, Frankrike, tredjeplatsen.

- Otroligt viktigt. Det smakar gott, säger han.

Bøs seger var hans 14:e i världscupen den här säsongen. Med det tangerade han Magdalena Forsbergs och Martin Fourcades rekord, enligt SVT. I helgen har Bø chansen att bli ensam rekordinnehavare, antingen i lördagens jaktstart eller i söndagens masstart.

- Jag har en halvminut (försprång) i morgon. Jag skulle bli besviken om jag inte fixar det.

Svenskarna var långt efter i loppet över tio kilometer. Jesper Nelin, som bommade ett skott i stående skyttet, blev bäste blågule åkare på 17:e plats, 1.08 bakom Bø och 33 sekunder från pallen.

- Det är ofta sista skottet, det är synd det, säger Nelin till SVT.