Washingtons ryske målmaskin Alexander Ovetjkin kramar målvakten Braden Holtby efter segern över Vegas. Nicklas Bäckström till vänster.
Washingtons ryske målmaskin Alexander Ovetjkin kramar målvakten Braden Holtby efter segern över Vegas. Nicklas Bäckström till vänster.

Bäckström hyllade fansen: "Det var häftigt"

Hela huvudstaden rockade när Washington gick upp i ledning i finalserien i Stanley Cup. Washington besegrade Vegas med 3–1 i sin första final på hemmais på 20 år.

ANNONS
|

Den svenske forwardsstjärnan och assisterande lagkaptenen var nöjd och belåten över det mesta efteråt.

Inte så konstigt.

Det var en lördagskväll som Washington sent ska glömma. I 20 års tid hade supportrarna väntat på en ny finalchans – det blev förlust i fyra raka matcher mot Detroit 1998 – och när det äntligen var dags var stämningen galet elektrisk.

Trumhinnorna dallrade när 18506 åskådare i en fullsatt hemmaarena skapade en fest som lyfte fram sitt lag till 2–1-ledning i finalserien.

Nu är Capitals halvvägs mot sin första Stanley Cup-titel i historien. Men varken Bäckström eller någon annan svävar i väg.

ANNONS

- Vi tar en match i taget och just nu ska vi njuta av den här. Sedan går vi vidare i morgon. Det gäller att vi spelar så här i nästa match också, sade han.

Ryska stjärnor glänste

Det var ryska stjärnorna, målmaskinen Alexander Ovetjkin och centern Jevgenij Kuznetsov, som låg bakom segern med varsitt mål.

Ovetjkin var lysande och gjorde inte bara sitt 14:e mål i slutspelet utan tog också ett defensivt ansvar och täckte skott som om han aldrig gjort annat.

- Han var jättebra. Han kommer utflygande, otroligt imponerande att se. Han gav oss ledningen också och det var ett otroligt viktigt mål, sade Bäckström om sin mångårige vapendragare.

Den ryske lagkaptenens ledningsmål i början av den andra perioden – inskickad med en backhand efter en retur – gjorde att Washington kunde ta greppet om den tredje matchen både mål- och spelmässigt.

ANNONS

"Spelade smartare"

Nog så viktigt med tanke på att laget haft det förtvivlat svårt på hemmaplan under slutspelet. Det här var bara femte segern på tio matcher. På bortaplan har laget 9–3 i matcher.

- Vi spelade smartare i dag, tar inte för stora risker och spelar tajt defensivt. Gör det svårt för motståndarna. Det är så vi måste spela, speciellt mot Vegas som är så skridskostarkt och farligt framåt, sade Bäckström.

Jevgenij Kuznetsov sköt 2–0-målet i mittperioden. Tomas Nosek reducerade för Vegas i början av tredje på en bjudning från hemmamålvakten Braden Holtby, men Devante Smith-Pelly kunde säkra segern.

För första gången i finalserien blev det inte några svenska poäng och Bäckström var inte nöjd med sin egen match:

- Den var inget bra, men det gör inget eftersom vi vann ändå. Det är bara att gå vidare till nästa match. Vi gjorde ett bra jobb som lag, sade centern som missade ett bra läge i första perioden med en styrning som gick över.

ANNONS

Skrällaget Vegas har nu förlorat två raka matcher för första gången under slutspelet. Förstakedjan med målkungen William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith blev mållös för andra matchen i rad.

Washington, TT:s utsände

ANNONS