Dick Axelsson gjorde mål för Djurgården i CHL.
Dick Axelsson gjorde mål för Djurgården i CHL. Bild: Henrik Montgomery/TT

Axelsson lyfte Djurgården

Dick Axelsson gjorde hemmacomeback för Djurgården och blev målskytt. Då lyfte Stockholmslaget, tog sin första seger under november månad och gick vidare till kvartsfinal i Champions Hockey League efter seger med 4–1 över Skellefteå.
– Vi är extremt glada att han är med oss igen, sade assisterande tränaren Mikael Håkanson.

ANNONS

Puckeleganten skulle egentligen ha kommit in i laget först till matchen borta mot HV71 på torsdag, men skadeläget gjorde att Axelsson, utan att ha gjort en träning med laget, gjorde comeback i lördags borta mot Linköping (2–4) och var lagets bäste forward.

Då blev det en assist.

I hemmacomebacken såg han spelsugen ut i inledningen och drog i gång sitt segertörstande lag. Djurgården hade inte vunnit sedan den 26 oktober då nykomlingen Oskarshamn besegrades i SHL efter förlängning.

Den första åttondelen i Skellefteå slutade 3–3 och nu tog Djurgården greppet direkt.

Efter 14.43 gjorde Dick Axelsson ledningsmålet i spel fem mot tre.

ANNONS

"Behöver färdigheterna"

Axelsson såg ut att försöka nå talangen Alexander Holtz med en passning framför mål, men pucken tog i stället på Skellefteåbacken Arvid Lundberg och studsade i mål.

Djurgården gjorde ytterligare två mål i numerärt överläge, en spelform som gäckat laget under den fem matcher långa förlustsviten i SHL.

– Han gör saker på isen som är aviga och oförväntade. Man behöver de här färdigheterna som Dick har, sade Håkanson.

Axelsson själv försvann snabbt från Hovet och var inte tillgänglig för intervjuer.

Niclas Bergfors (3–1) och Patrik Berglund (4–1) gjorde de två övriga powerplaymålen. Även Berglunds kom i fem mot tre.

Då hade Djurgården dessförinnan gjort 2–0 i slutet av andra perioden genom Gustav Possler.

Blekt Skellefteå

Enda gången ett blekt Skellefteå var med i matchen var efter att Joakim Lindström gjort 2–1 i powerplay efter 5.04 av tredje perioden.

Men strax därefter blev han utvisad och då gjorde Bergfors 3–1.

Skellefteå har förlorat sex av sina sju senaste matcher och får fortsätta jaga efter första segern. Närmast på torsdag borta mot Oskarshamn.

Djurgården ställs i kvartsfinal mot segraren mellan fjolårsfinalisten München och Yunost Minsk. Den matchen spelas på onsdagen och München vann första matchen med uddamålet på bortaplan.

Matchen på Hovet försenades i två timmar på grund av flygstrul för Skellefteå och gick från matiné till nattiné med start 20.00.

ANNONS

Det skrämde nog bort en del av publiken. Djurgården hade sålt 4 600 biljetter i förköp – men publiksiffran stannade vid 2 732.

Göran Sundberg/TT

ANNONS