Astrit Selmani är Varbergs Bois viktigaste spelare någonsin

Han kom som ett frågetecken och lämnar som klubbens största utropstecken någonsin. Astrit Selmani måste placeras in som den viktigaste spelaren i Varbergs Bois historia.

ANNONS
|

Jag träffade Astrit Selmani för första gången i januari 2019. Anfallaren hade precis blivit klar för Varbergs Bois och berättade omgående om att han och Joakim Persson tidigare haft en dålig relation i Kristianstad. Han lovade också 15 mål i Superettan, något som han också slog vad om med vice ordförande Gert Bengtsson.

Ingen kunde då ana att han mindre än två år senare skulle säljas för ett mångmiljonbelopp och bli Varbergs Bois överlägset dyraste försäljning någonsin.

Utan Astrit Selmani hade Varbergs Bois inte spelat i Allsvenskan 2020. Utan Astrit Selmani skulle inte Varbergs Bois ha säkrat ett nytt kontrakt för spel i Allsvenskan 2021

Hur ska man då placera in Selmani i den grönsvarta historien? För mig är det självklart. Utan Astrit Selmani hade Varbergs Bois inte spelat i Allsvenskan 2020. Utan Astrit Selmani skulle inte Varbergs Bois ha säkrat ett nytt kontrakt för spel i Allsvenskan 2021. Han har under två säsonger varit den överlägset enskilt viktigaste spelaren och har fört Varbergs Bois till höjder man aldrig tidigare har nått som förening.

ANNONS

Jag vet att det finns de som inte håller med mig. Ni vet, de som pratar om fotbollen förr i tiden och hur bra den var. Där varje historia får det att framstå som att en division fem-spelare på 60-talet var bättre än en allsvensk spelare 2020. Och självklart har det funnits stora fotbollsspelare i Boiströjan tidigare, men alla nådde sin högsta punkt i karriären efter att de hade lämnat, helt enkelt för att Bois aldrig spelat på högsta nivå förut.

Inte nog heller med det sportsliga som Selmani uträttat. Försäljningen innebär också en än tryggare ekonomisk grund för klubben som för två och ett halvt år sedan stod på ruinens brant. Det pratas enligt trovärdiga uppgifter om 7-8 miljoner kronor. Jag har läst att många supportrar tycker att det är ett rån, men då kan man inte mycket om marknadsekonomi.

Med ett år kvar på kontraktet hade Selmani varit fri att förhandla med andra klubbar i juni och kunnat gå gratis efter säsongen. Han är 23 år gammal, har gjort två säsonger på elitnivå varav en i högsta serien. Det fanns dessutom mer pengar för Selmani att hämta ute i Europa, men han ville inte lämna Skandinavien.

Riksmedia har hela tiden rapporterat att Varbergs Bois tackade nej till ”Bajens” bud i somras, men det stämmer inte

Faktum är att det var väldigt nära en flytt redan i somras. Riksmedia har hela tiden rapporterat att Varbergs Bois tackade nej till ”Bajens” bud i somras, men det stämmer inte. Enligt väldigt trovärdiga uppgifter till Hallands Nyheter var klubbarna överens redan i somras men övergången föll på andra detaljer.

ANNONS

Idag gråter dock ingen över det. Varbergs Bois fixade ett nytt kontrakt och Selmani hann dubbla sin allsvenska målskörd, höja sitt värde och generera mer pengar till klubben. Alla blev vinnare.

Läs mer: Den dyraste försäljningen någonsin

Läs mer: Fem minnesvärda ögonblick med Selmani i Boiströjan

ANNONS