Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arvidsson erbjöds miljoner för att förlora

Samtidigt som en misstänkt spelskandal skakar tennisvärlden under Australian Open berättar Sofia Arvidsson nu att även hon erbjöds miljoner för att förlora med flit. – Det känns overkligt och hör inte alls hemma inom tennisen. För mig finns det inte på världskartan, säger Arvidsson till HN.

I skandalen som nu nystas upp har flera aktiva toppspelare anmälts upprepade gånger misstänkta för att ha deltagit i uppgjorda matcher, bland annat i Wimbledon.
Det rör sig om 16 spelare som varit rankade topp 50 i världen, varav några vunnit grand slam-turneringar, enligt hemliga dokument som BBC och Buzzfeed tagit del av. Spelarna misstänks för att ha lagt sig i matcher där det spelats på att de skulle förlora.
Trots anmälningarna till tennisens särskilda organ som utreder spelrelaterat fusk, TIU, så har inga av spelarna stängts av eller bötfällts. Mer än hälften av dem kommer att spela i Australian Open som precis inletts.

Förre Sverigeettan Sofia Arvidsson, som nyligen bestämde sig för att lägga tennisracket på hyllan, blev för sju år sedan kontaktad av en person som ville tjäna pengar på en läggmatch.
– Jag fick ett meddelande på Facebook där en person frågade om jag var intresserad av att få 300 000 dollar (då motsvarande cirka 2,3 miljoner svenska kronor) om jag förlorade en match med vilje.
– Tävlingen gällde en lägre kategori av WTA. Jag svarade inte på det utan kontaktade WTA direkt. Jag hade nämligen hört om en ryska som blev avstängd i några månader när hon inte anmälde ett mutförsök. Jag blev hänvisad till ”tennis integrity” och de sa att meddelandet var från en falsk identitet men att han hade kontaktat flera. Sedan hörde jag inte mer om det, fortsätter Sofia.
Har du märkt av eventuellt spelfusk på något annat sätt än via Facebookmeddelandet?
– Inte personligen men man har ju fått höra av kompisar på touren att folk har blivit erbjudna pengar.
Du har inte fått känslan att någon medvetet förlorat mot dig då?
– Det känns så overkligt så det är inget jag ens har tänkt på.
Även världsettan Novak Djokovic erkänner att han 2007 fick ett erbjudande om att tjäna motsvarande 1,7 miljoner kronor om han förlorade en match i första omgången i ATP-turneringen i St Petersburg.
– Vi förkastade det direkt. Jag fick aldrig ens frågan direkt till mig, säger han enligt AFP.
– Det kändes hemskt, för jag vill inte bli kopplad till sånt här.

De nu läckta dokumenten är ett resultat av en utredning som inleddes efter en misstänkt läggmatch mellan den förre ryske världstrean Nikolaj Davydenko och argentinaren Martín Vassallo Argüello i polska Sopot 2007. Båda friades, men den hemliga rapporten som lämnades till spelarorganisationen ATP året därpå innehöll detaljerad information om misstänkt matchfixning som knutits till spelsyndikat i Ryssland och Italien.
Personerna bakom rapporten ansåg att 28 spelare borde utredas närmare för misstänkta kopplingar till syndikaten.
– Där fanns en kärna på ungefär tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet, säger Mark Phillips, som var en av utredarna, till BBC och Buzzfeed.

Men varken ATP eller TIU har enligt BBC och Buzzfeed utrett de aktuella spelarna.
Vid en presskonferens i Melbourne tillbakavisar ATP:s chef Chris Kermode anklagelserna om att tennisorganisationen skulle ha dolt matchfixning, uppger AFP och Reuters.

Lär mer om Falkenbergs FF här