Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, när IOK:s utvärderingskommission besökte Sverige och Stockholms stadion.
Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, när IOK:s utvärderingskommission besökte Sverige och Stockholms stadion.

Arenor kan byggas även utan OS

Sveriges olympiska kommitté håller på att ta fram koncepten för de arenor som behöver byggas om Stockholm-Åre får vinter-OS 2026. Om Sverige förlorar omröstningen kan arenorna ändå komma att byggas.

ANNONS
|

De flesta arenor är redan byggda. Det är ju det som är tanken med Internationella olympiska kommitténs (IOK) nya riktlinjer för OS – att använda befintliga arenor i största möjliga mån.

Och det som måste byggas ska det finnas en efterlevandeplan för i 30 år framöver. Detta för att det inte ska stå tomma arenor efter spelen.

Det som ska byggas är en skidanläggning och en skridskohall. Det finns två alternativ för skidanläggningen, Hamra i Huddinge kommun och Bisslinge i Upplands Väsby kommun.

- Bisslinge har fördelar med kommunikationen och Hamra har fördelen av att den ser ut som en anläggning i sig, säger Reinebo i samband med SOK:s årsmöte.

ANNONS

Ishallen för skridsko är tänkt att byggas i Järfälla och bli en multihall för hastighetsåkning, konståkning, curling och ishockey.

- Idén är att inte be någon offentlig part om bidrag eller garanti utan att lotsa fram samarbetsprojekt som kan bära sig långsiktigt, säger Reinebo.

- I ishallen är det en eller flera privata investorer som ska stå för kostnaden medan investeringen i ett skidområde är tänkt att bli en hybrid mellan aktuell kommun och några privata intressenter.

OS-bolaget ska sedan hyra anläggningarna för OS.

- Anläggningarna är intressanta att bygga oavsett om vi får OS eller inte, för framtiden.

Den 24 juni beslutar IOK om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får vinter-OS 2026.

ANNONS
TT

Fakta: Så skulle ett OS i Stockholm 2026 bli

Ett eventuellt vinter-OS i Stockholm kommer att genomföras den 6–22 februari 2026, med efterföljande Paralympics den 6–15 mars.

Planen är att dela upp evenemanget i flera orter, med grenar i Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda. Här ska OS 2026 avgöras, enligt den plan som SOK presenterade i höstas:

Stockholm

Hammarbybacken: parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 arena: konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: curling.

Globen: ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: ishockey.

Nybyggd arena i Hamra eller Bisslinge: skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): skridsko. Ett reservalternativ för skridsko är att bygga ett tak på Östermalms IP som har en skridskooval.

Åre

Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun

Nordisk kombination och backhoppning.

Sigulda, Lettland

Bob, rodel och skeleton.

ANNONS