Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, när IOK:s utvärderingskommission besökte Sverige och Stockholms stadion.

Arenor kan byggas även utan OS

Sveriges olympiska kommitté håller på att ta fram koncepten för de arenor som behöver byggas om Stockholm-Åre får vinter-OS 2026. Om Sverige förlorar omröstningen kan arenorna ändå komma att byggas.

De flesta arenor är redan byggda. Det är ju det som är tanken med Internationella olympiska kommitténs (IOK) nya riktlinjer för OS – att använda befintliga arenor i största möjliga mån.

Och det som måste byggas ska det finnas en efterlevandeplan för i 30 år framöver. Detta för att det inte ska stå tomma arenor efter spelen.

Det som ska byggas är en skidanläggning och en skridskohall. Det finns två alternativ för skidanläggningen, Hamra i Huddinge kommun och Bisslinge i Upplands Väsby kommun.

- Bisslinge har fördelar med kommunikationen och Hamra har fördelen av att den ser ut som en anläggning i sig, säger Reinebo i samband med SOK:s årsmöte.

Ishallen för skridsko är tänkt att byggas i Järfälla och bli en multihall för hastighetsåkning, konståkning, curling och ishockey.

- Idén är att inte be någon offentlig part om bidrag eller garanti utan att lotsa fram samarbetsprojekt som kan bära sig långsiktigt, säger Reinebo.

- I ishallen är det en eller flera privata investorer som ska stå för kostnaden medan investeringen i ett skidområde är tänkt att bli en hybrid mellan aktuell kommun och några privata intressenter.

OS-bolaget ska sedan hyra anläggningarna för OS.

- Anläggningarna är intressanta att bygga oavsett om vi får OS eller inte, för framtiden.

Den 24 juni beslutar IOK om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får vinter-OS 2026.