Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Aregawi avslutar karriären

1 500 meterslöparen Abeba Aregawi avslutar sin karriär. Det bekräftar friidrottslandslagets förbundskapten till Expressen.

ANNONS
|

Enligt Expressens uppgifter har Abeba Aregawi meddelat förbundet att karriären är över.

Det är även något som Karin Torneklint, friidrottslandslagets förbundskapten, bekräftar för tidningen.

"Lagt ner"

- Hon kanske kommer på att hon vill göra en comeback i framtiden, men det stämmer att hon har lagt ner sin satsning, säger hon.

- Nu har vi tagit bort henne från vår "aktivalista" för antidoping. När man begär utträde för den, då har man meddelat att man inte kommer tävla. Och skulle man ändra sig så måste man anmäla det i ett halvår innan man börja tävla igen.

ANNONS

Torneklint vill dock inte stänga landslagsdörren för Aregawi.

- För oss har hon lagt av. Men hon är samtidigt en sådan löpare som skulle kunna komma på att hon skulle vilja springa maraton, för det kan man hålla med tills man är 35–40 år, utan problem. Hon kan skaffa fler barn innan hon kommer på den tanken.

I fjol gifte 28-årige Aregawi sig med etiopiske löparstjärnan Yemane Adhane Tsegay, och tillsammans har de en dotter.

Friades

Abeba Aregawi testade i januari 2016 positivt för meldonium, som nyligen hade satts upp på dopningslistan, men oklarheter kring regelverket gjorde att hon friades från dopningsmisstankarna i juni samma år. Hon var tillfälligt avstängd från landslaget men efter att hon genomgått en antidopningsutbildning hälsades hon välkommen tillbaka i Blågult i januari 2017.

- Det var inget dopningsfall, det var Wada som gjorde helt fel. Och det är ett sorgligt slut på en fin karriär, säger Torneklint till Expressen.

ANNONS

Abeba Aregawi främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012 och segrar i Diamond League-serien 2012 och 2013.

TT

ANNONS