Jack Lahne ordnade med sitt första AIK-mål också AIK:s första seger för säsongen. Det firade han med att springa rakt ut till hemmasupportrarna på Friends arena.

Arbetsro för AIK efter vändningen

Ett obesegrat skrällag från Uppsala tog sig söderut till Solna. Där möttes de av brutna sviter – och ett mästarlag som åtgärdade ett offensivt signalfel.

|

- Man började se i spelarna, att vi börjar tänka vad som kommer hända efter matchen snarare än ur vi ska ändra på det.

Lagkaptenen Henok Goitom satt på avbytarbänken efter 45 minuter och såg blickarna. Från lagkamraterna, från hemmapubliken, från tränarstaben.

Fem halvlekar in i årets allsvenska hade ännu inte den regerande svenska mästaren AIK gjort ett enda, ynka mål. Och som om inte det var nog hade AIK dessutom släppt in sitt första för säsongen precis innan pausvilan i mötet med Sirius på Friends arena.

Gästerna från Uppsala hade under de första 45 minuterna visat att lagets två raka segrar i säsongsstarten inte varit någon slump. Ledningen de tillförskaffat sig via en omarkerad Philip Haglunds volleyskott, som hittade nät via Oscar Linnérs utsträckta hand, var allt annat än orättvis.

AIK.s målnolla framåt kändes där och då orubblig.

Om det inte var supertalangen Jack Lahne (i sin första match från start i AIK-tröjan) som stoppades hårt och bryskt så var det felträffar och allt för djupa djupledspassningar i de viktiga momenten för en osynkad AIK-offensiv.

Energigivande byten

Förutom en rejäl hårtork i pausen från tränaren Rikard Norling så krävdes det också desperata åtgärder.

Henok Goitom har varit bänkad från start i säsongsinledningen, så även i dag, men kastades in tidigt i andra halvlek för att väcka det fastkörda anfallsspelet. Efter det följde Stefan Silva, när Norling kastade in så många anfallare han kunde i mixen.

TT: Vad sade ni spelare till varandra inför andra halvlek?

- Spela med lite mer glädje. Tänk på nuet. Och bara köra på. Med alla offensiva byten vi gör är det lätt att man attackerar framåt. Som jag sade till Obasi (Chinedu). Frihet under ansvar, säger Goitom.

- Jag tror vi får den energin vi behöver från bytena i andra halvlek.

Nyförvärvet matchhjälte

Det funkade – för med alla offensiva tillskott skulle också vändningen komma.

Först kom kvitteringen efter en dryg timmes spel när ett långt Sebastian Larsson-inlägg hittade Chinedu Obasi som distinkt nickade dit 1–1.

Sedan, med kvarten kvar av matchen, var det Obasis forwardspartner Jack Lahnes tur.

Den inlånade 17-åringen, som där och då enligt egen utsago hade kramp lite överallt i kroppen, kom helt rätt till en lös boll i straffområdet, avlossade, och fick se sitt skott studsa in i bortre hörnet, otagbart för målvakten Lukas Jonsson.

2–1 var ett faktum.

Ett vinnande lag igen

- Det har man drömt om. Speciellt när en av mina kompisar stod i Norra Stå (hemmaklacken), säger målskytten, som firade med att springa raka vägen in i famnen på sin barndomskamrat i klacken.

Nu var det i stället eufori i blickarna. Från Lahne, hans vän och alla med AIK-sympatier.

Sirius, plötsligt på väg att inkassera sin första förlust för säsongen trots sin fina första halvlek, försökte desperat att hitta en kvittering. Karl Larson, på en av de sista sparkarna av sex adderade tilläggsminuter, var nära men träffade yttersidan av stolpen.

Därmed var AIK ett vinnande, allsvenskt fotbollslag igen. Men efter slutsignalen så hade segereuforin lagt sig.

- Vi har inte vunnit VM alltså, helt ärligt, säger matchhjälten Lahne.

- Nu får vi lugn och ro i en vecka. För nästa match måste vi också vinna. Förhoppningsvis kan folk titta på sina telefoner och sociala medier i lugn och ro. Sedan måste vi vinna mot Örebro (på fredag). För vinner vi inte mot Örebro så är vi där på ruta ett igen, säger Goitom.