Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finlands lagkapten och tvåmålsskytt Marko Anttila lyfter VM-bucklan.

Anttila ny nationalidol: "Är så lycklig"

En 33-årig jätte har blivit Finlands stora nationalidol. Förre Örebroforwarden Marko Anttila sköt två mål och avgjorde VM-finalen i ishockey mot Kanada. Laget som ingen trodde på fullbordade askungesagan och vann med 3–1.

Marko Anttila njöt i fulla drag när han vandrade längs intervjuzonen i Ondrej Nepela Arena i Bratislava och svarade på fråga efter fråga.

Han höll VM-bucklan hårt i sin famn och vägrade släppa taget om den.

Som att Marko Anttila trodde att förtrollningen skulle brytas och att han skulle vakna upp till verkligheten om han lämnade den ifrån sig.

NHL-stjärna efter NHL-stjärna tackade nej till förbundskaptenen Jukka Jalonen inför VM. Kvar blev 18 VM-debutanter, varav tolv spelare från FM-ligan, två från NHL och så några från andra ligor.

Bland annat Marko Anttila, lagkaptenen.

"Väldigt trevligt"

Han har blivit Finlands stora nationalidol. Han kallas för ”Mörkö” på sociala medier, det finskspråkiga namnet på den skräckinjagande ”Mårran” i Mumintrollet.

- Jag har förstås hört det, men man var så koncentrerad på matchen i dag så det är den man tänkt på. Men det är väldigt trevligt, sade han om smeknamnet.

Anttila, 203 centimeter lång och 104 kilo tung, har satt skräck i motståndarna i slutspelet.

Där har forwarden från KHL-laget Jokerit gjort mål i varenda match. Kvitteringen mot Sverige som tog kvartsfinalen till förlängning där finländarna vann, enda målet i semifinalen mot Ryssland och två i finalen mot Kanada:

+ Kvitteringen till 1–1 efter 2.35 i den andra perioden i numerärt överläge. Han kopierade semifinalmålet mot Ryssland och sköt mellan benskydden på kanadensiske målvakten Matt Murray.

+ Vinstgivande 2–1 i början av tredje perioden när han vräkte sig fram och tryckte in pucken i Matt Murrays främre kryss. Tiden på målet? 2.35 där också.

"Vad mer kan man göra?"

Vad Anttila har betytt för laget?

- Herregud, om någon förtjänar det här så är det han. Han har jobbat hårt genom hela karriären och inte alltid haft det lätt, men fyra mål på tre slutspelsmatcher – vad mer kan man göra? Han har visat vägen, sade kedjekamraten och Floridaforwarden Juho Lammikko.

En del tycker att Finlands VM-guld med ett så oerfaret lag är den största skrällen i internationell ishockey sedan USA:s ”Miracle On Ice” i OS i Lake Placid 1980.

För Finland var det tredje VM-guldet i historien – två av dem har kommit i Bratislava. Det var ju där Finland 2011 krossade Sverige med 6–1. Det första kom i Stockholm 1995, också efter seger över Tre Kronor.

- Det är overkligt. Vi vann turneringen och ingen trodde på oss. Folk sa att vi inte ens skulle gå till kvartsfinal, men vi trodde på det här hela tiden. I turneringen före VM slog vi både Tjeckien och Ryssland och det startade allt det här, sade Lammikko.

Nu ska finländarna fira sitt VM-guld ordentligt. Men riktigt hur det skulle gå till kunde Markko Anttila inte svara på:

- Jag vet inte, vi har så många "rookies" i det här laget så vi vet inte vad som kommer att hända nu.