Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Friborg, som bor i Varberg, tog sig an Everesting.
Anna Friborg, som bor i Varberg, tog sig an Everesting. Bild: Privat

Anna Friborgs mäktiga bedrift på Hallandsåsen

10 000 höjdmeter och totalt 40 mil på mindre än 36 timmar.
Den bedriften lyckades Anna Friborg klara av.
– Det kändes väldigt bra, säger hon.

Hon är 47 år gammal, läkare, ensamstående trebarnsmamma – och ultracyklist.

Anna Friborg, som bor i Varberg, började cykla för ungefär fem år sedan. Under sin relativt korta karriär har hon redan hunnit trampa 123 mil i Frankrike och från Haparanda till Ystad.

Efter att som första svenska dam cyklat en Everesting 10k – en klättring på 10 000 höjdmeter – i somras fick hon blodad tand. Friborg siktade på att kunna lägga en Everesting 10k roam – 10 000 höjdmeter och 40 mil totalt under 36 timmar – till sitt cv.

– Det finns olika nivåer och man får själv välja vilken klättring man ska göra, men den måste uppfylla vissa kriterier. Du får till exempel inte vinna några höjdmeter när du kör i utförsbacke, säger Friborg.

Hon begav sig till samma plats som hon cyklade 10 000 höjdmeter på, men då utan tidsgräns. Hon begav sig till Östra Karup-backen på Hallandsås. Där påbörjade hon sin klättring mot målet.

– Den backen fungerar väldigt bra för mig. Den har en lutning på 5,5-6 procent i snitt och det är 2,66 kilometer upp till vändplatsen. Sedan kan man vila när man cyklar nerför.

Oroade sig inte för vädret

Att vädergudarna inte skulle vara på Friborgs sida var ingenting hon oroade sig för.

– Jag är nog känd för att inte banga dåligt väder. Det kan man inte som långdistanscyklist.

Friborg delade upp distansen i två etapper och efter att den första var avklarad insåg hon att det fanns tid att gå på. Väldigt mycket tid.

– Det gick så bra för mig så att jag kunde ta åtta timmars paus. Då gick jag ändå in med råge för marginalen. Det blev strax under 33 timmar och då är jag 14:e bästa dam i världen på det. Det kändes väldigt bra.

Fler utmaningar på gång

Enligt Friborg har ingen annan svensk kvinna tidigare registrerat sin tid på den distansen. Men det var bara ett delmål på vägen. Hon har fler utmaningar att ta sig an.

– Förhoppningsvis blir ett av mina drömlopp av nästa år och det är att cykla nord- till sydspets i Sverigetempot.

Sverigetempot blev inte av i år på grund av coronapandemin. Loppet körs från Riksgränsen till Smygehuk, en distans på ungefär 220 mil.

Men nu väntar först en period av lite mindre intensiv träning för Friborg. Det måste finnas tid för återhämtning. Sedan sätter hon sig på cykeln igen för att förbereda sig inför nästa år.

– Den här månaden är den lugna perioden på året. I november börjar den riktiga uppbyggnadsfasen för kommande säsong, säger hon.

Läs mer: Friborg vann prestigefullt lopp förra året

Lär mer om Falkenbergs FF här