Andrea Pirlo, mitten, är ny tränare i Juventus. Arkivbild.
Andrea Pirlo, mitten, är ny tränare i Juventus. Arkivbild. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Andrea Pirlo ny tränare i Juventus

Italienske fotbollslegendaren Andrea Pirlo tar över som ny tränare i Serie A-klubben Juventus. 41-åringen ersätter Maurizio Sarri som, trots att han nyligen förde storklubben till sin nionde raka ligatitel, fick sparken efter Champions League-uttåget mot Lyon.

ANNONS

Andrea Pirlo, den legendariske italienske mittfältaren som vann VM med Italien 2006 och framför allt skördade klubblagsframgångar med Milan, har fått sitt första stora tränaruppdrag bara drygt en vecka efter att han rekryterats som tränare för storklubbens U23-lag.

41-åringen, som spelade för Juventus 2011–2015, tar omgående över som huvudtränare i Serie A-laget efter att Maurizio Sarri fått sparken tidigare under lördagen.

Kontraktet är skrivet på två år, fram till den 30 juni 2022.

"Har vad som krävs"

"Dagens val är baserat på tron om att Pirlo har vad som krävs för att, i sin debut på bänken, leda ett skickligt och talangfyllt lag till nya framgångar", skriver Juventus på sin webbplats.

ANNONS

Maurizio Sarri ledde Juventus till lagets nionde raka ligatitel den här säsongen. Men under fredagen slogs det italienska storlaget ut mot franska Lyon i Champions Leagues åttondelsfinal. Förutom Serie A-titeln blev det inte en lyckad säsong för "Juve" som dessutom förlorade två inhemska cupfinaler (Coppa Italia och supercupen).

"Klubben vill tacka tränaren för att han skrev en ny sida i Juventus historia med en nionde Scudetto i följd", skrev klubben på sin webbplats.

Kulusevski ny i laget

Bara timmar efter att Sarri fått lämna tränarposten presenterades Pirlo som 61-åringens ersättare. Därmed får det svenska stjärnskottet Dejan Kulusevski, som ansluter till Turinlaget inför kommande säsong efter att ha varit utlånad till Parma under året, en mittfältslegendar som tränare.

20-årige Kulusevski värvades av Juventus i januari, men stannade kvar i Parma säsongen ut och noterades för tio mål och nio assist på 36 ligamatcher.

Andrea Pirlo lämnade Juventus 2015 och flyttade vidare till New York City i den nordamerikanska proffsligan MLS. 2017 avslutade han spelarkarriären.

Serie A-säsongen 2020–2021 startar om sex veckor, den 19 september.

Maurizio Sarri fick sparken tidigare under lördagen. Arkivbild.
Maurizio Sarri fick sparken tidigare under lördagen. Arkivbild. Bild: Fabio Ferrari/AP/TT
Dejan Kulusevski, vänster, var under slutet av den här säsongen utlånad till Parma. Arkivbild.
Dejan Kulusevski, vänster, var under slutet av den här säsongen utlånad till Parma. Arkivbild. Bild: Garbuio Paola/AP/TT
ANNONS