Janne Andersson säger sig ha en av de svåraste laguttagningarna som förbundskapten.
Janne Andersson säger sig ha en av de svåraste laguttagningarna som förbundskapten.

Anderssons svåra lagval: "Brutal konkurrens"

Att kalla det överflödets förbannelse är kanske att ta i, men den här sitsen är inte helt vanlig för Janne Andersson: Samtliga mittfältare och anfallare är tillgängliga inför EM-kvalet mot Malta.

ANNONS
|

Janne Andersson brukar låta startelvan växa fram under träningsveckan. Ofta ger den sig lätt. Han har sina grundtankar, väger en och annan spelare mot varandra. Ibland avgör dagsform, ibland motståndet.

Han gör sällan någon större affär av det hela. Det är som det är, vad han och vapendragaren Peter Wettergren kommer fram till efter de givna förutsättningarna. Elva namn skrivs ned på ett papper och så ges beskedet till spelartruppen.

Men den här gången antyder han att han har värderat, funderat och snudd på grubblat mer än tidigare.

- Det som hänt det sista året är att vi kanske breddat våra egenskaper mer. Jag vill inte tala om spelare som verktyg, men för att få en liknelse är det lite fler verktyg i lådan när jag ska börja snickra, säger Andersson.

ANNONS

- Det är mer att välja mellan, men också svårare. Jag beklagar mig inte. Det är roligt att konkurrensen tuffat till sig. Vi har i princip alla mittfältare friska, något vi inte är bortskämda med.

Både lätt och svårt

Lätt eller svårt eller en mix av båda – rätt måste det bli. Poängtapp mot Malta och vi får en fredagskväll som går till landslagshistorien. Fotbollslandslaget har elva raka segrar mot malteserna sedan det första mötet 1972 och allt annat än vinst nummer 12 är ett präktigt fiasko.

De lätta valen är Robin Olsen i mål – trots att skåningen länge ratats i klubblaget Roma.

Fyrbackslinjen ger sig själv i och med Victor Nilsson Lindelöfs och Andreas Granqvists skadeåterbud. Det är en nyhetsbomb om Andersson inte startar med (från höger) Mikael Lustig, Pontus Jansson, Filip Helander och Ludwig Augustinsson.

Svårare är det på mittfältet. Här måste förbundskaptenen offra spelare han i olika omfattning förlitat sig till från start i mästerskaps- och kvalmatcher. Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Viktor Claesson, Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Jakob Johansson och Jimmy Durmaz är alla tillgängliga.

ANNONS

Petar knappast Quaison

Andersson kan förstås satsa på Claesson som anfallare, men vill han peta Robin Quaison efter dennes starka prestationer i kvalmatcherna i mars? Knappast. Och inte plockar han bort Marcus Berg och släpper fram Alexander Isak från start? Snarare är det troligt att Isak får göra ett nytt, längre inhopp.

Mot Malta är det offensivt tänk. Ett lågt spelande maltesiskt försvar ska luckras upp och dras isär. Det öppnar i så fall för Claesson på en mittfältskant och Forsberg i sin vanliga, lite friare roll. Ekdal, lagkapten i Granqvists frånvaro sköter det centrala och får sällskap av... ja, vem? Olsson skadade sig mot Norge och har spelat sparsamt i Krasnodar sedan dess, medan Larsson är mitt uppe i säsongen med AIK.

Madrid med i bilden

I uttagningen väger förstås Andersson in att Spanien väntar i Madrid på måndag. Sebastian Larssons defensiva kvalitéer har större värde på Santiago Bernabéu än på Friends och det öppnar rimligen för Olsson mot Malta.

Förbundskaptenen laborerar tankemässigt med olika startelvor.

- I planeringen har de tankarna funnits med, men det kan hända grejor. Det kan vara någon som gör en kanonmatch och som kanske ska vara med på måndag, men vi tar det efter matchen mot Malta.

ANNONS

- Vi har i princip samma arbetsbeskrivning, alla våra mittfältare och anfallare ska kunna spela i alla matcher, oavsett vilka vi möter, säger Andersson.

TT

ANNONS