Alexander Isak.
Alexander Isak. Bild: Anatoly Maltsev/AP/TT

Anderssons hyllning: "Alex är given"

Kreativ och skicklig mot Spanien, kreativ och skicklig mot Slovakien. Nu kan Alexander Isak räkna med spel mot Polen på onsdag.
– "Alex" är given, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS

Ett stolpskott, via ett försvarsben, i Sveriges EM-premiär mot Spanien.

En drös av lägen i segern mot Slovakien.

Två matcher som gör att förbundskapten Janne Andersson inte kan låta bli att hylla Alexander Isak:

– "Alex" har kvaliteter som är av allra högsta internationella snitt. Jätteroligt att se honom och han betyder mycket, säger han.

– Det är en ung pojke. Jag tror att det finns mer i honom. Han har en helhet som är väldigt tilltalande och jag tror att han kan växa ytterligare. Han gör en fantastisk bra match.

Saknar ett mål

Senare under presskonferensen slår han fast:

– "Alex" är given.

ANNONS

Emil Forsberg:

– På presskonferens i Göteborg sade jag att han är såpass duktig att han kan göra saker själv, vilket vi såg nu när han dribblade av fyra, fem spelare och kom till avslut.

– Det är viktigt att ha sådana spelare i mästerskap.

– Han är fortfarande bara 21 år och har en fantastisk karriär framför sig. Vi är glada för att han har börjat så bra, nu ska han bara få göra sitt mål också.

Isak själv känner dock att det finns mer att ta av, en högre växel som han gärna vill få i under karriärens första stora mästerskap.

– I första halvlek blev det mer att ta emot boll och fördela till medspelare. I andra halvlek blev det mer öppet och jag kunde attackera, skapa ett antal chanser... Jag tror alla förstår vilken enstaka grej som saknas, säger han till SVT.

Kort och gott: Mål.

I 0–0-mötet med Spanien i Sevilla fick han se ett avslut gå via ett spanskt försvarsben och i stolpen.

I 1–0-matchen mot Slovakien hade han en drös chanser, bland annat ett hårt, pressat skott som Martin Dúbravka räddade långt ner vid stolproten.

Missar som i sin helhet inte betyder allt för mycket. Isak vet att han kan göra mål. 21-åringen kommer från en makalös säsong i spanska Real Sociedad, där han noterades för 17 mål på 34 ligamatcher.

ANNONS

Någon stress hos Alexander Isak är det inte tal om.

I stället njuter han av att för första gången i karriären få spela ett mästerskap.

– Jag sade det innan det här mästerskapet, försökt att förklara hur det känns att representera Sverige. Men jag har haft helt fel. Det här är en helt annan känsla att få spela EM på sådana här arenor och att få göra det för Sverige, säger han till SVT.

– Det är en otrolig känsla och jag är otroligt glad att vi lyckades ta tre poäng.

Längtar till nästa match

Sverige växlade upp spelet i andra halvlek, var piggare, skarpare och kom också till flera lägen.

Till slut var det ändå en spark från elva meter som avgjorde.

Robin Quaison revs ner av målvakten Martin Dúbravka och Emil Forsberg – som fått förtroende sedan Sebastian Larssons miss i genrepet – tog vara på möjligheten och ordnade Sveriges seger.

En vinst som nu gör att Blågult har fyra poäng efter två matcher, vilket ger goda möjligheter till avancemang från gruppspelet. På onsdag väntar Polen i S:t Petersburg.

En match som Alexander Isak redan längtar till.

– Kul. Vi har fått en otrolig start på mästerskapet, nu gäller det att ladda om batterier och göra det så bra som möjligt mot Polen, säger han.

ANNONS
ANNONS