Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson. Bild: Janerik Henriksson/TT

Andersson: "Mår dåligt, besviken på mig själv"

Känslosam och nära tårar.
Janne Andersson var tagen efter sitt raseriutbrott i tv-intervjun efter EM-kvalsegern mot Azerbajdzjan.
– Jag mår dåligt, för att jag är besviken på mig själv, säger Sveriges förbundskapten.

ANNONS
|

Janne Andersson var märkbart påverkad av situationen, dagen efter det uppmärksammade bråket i Viaplays studio med experten Bojan Djordjic.

Mest känslosam blev han när det kom frågor kopplade till familjen. Då var tårarna nära.

"Blev fel"

– Jag pratade med min kära hustru, hon var jätteförvånad. "Du brukar kunna hålla dig", sade hon. Det blev fel, det blev inte bra, säger han.

– Jag har en fru och barn och barnbarn och det är klart att de tar illa vid sig. Utifrån det perspektivet mår jag ännu sämre.

– Jag är jättebesviken på mig själv, jag har sparkat i väggen där uppe flera gånger.

ANNONS

Eftersnacket efter Sveriges 5–0-seger mot Azerbajdzjan kom helt att handla om Janne Anderssons beteende i tv-intervjun på Friends arena. Andersson ilsknade till rejält på en fråga från Bojan Djordjic – om mittfältaren Jesper Karlssons speltid i de två kvalmatcherna – och det hela spårade ur i en het diskussion.

Ordväxlingen blev allt hetare när Djordjic tolkade in rasistiska undertoner i Anderssons fråga "vem representerar du?"

– Jag beklagar det. Det var oerhört otydligt av mig i så fall. När jag ser det, så kan jag inte själv... Jag säger ju inget. Det blev stopp. Är du tränare, spelare eller expert? Vad representerar du i den här i diskussionen. Det har inget med hans ursprung att göra, säger Andersson.

Försökt kontakta Djordjic

60-åringen har försökt få kontakt med Djordjic för att sluta fred.

– Han har inte svarat. Jag har skickat sms och ringt och kommer att fortsätta i eftermiddag.

– Jag vill förklara för honom. Om han uppfattade detta som att det handlar om hans ursprung, då vill jag säga ursäkta mig, för det var absolut inte min mening.

– Det handlar definitivt inget om hans ursprung eller bakgrund, det mår jag i så fall sämst av om han har tolkat det så.

ANNONS

Om varför intervjun urartade, säger förbundskaptenen:

– Jag känner mig väldigt trygg i situationen normalt, jag kan inte förklara fullt ut varför jag reagerade som jag gjorde. Men återigen, det har ingenting med Bojans bakgrund att göra.

Janne Andersson säger att han senare under kvällen "skärmade bort" bråket med Bojan Djordjic för att han "mådde dåligt" av det, och valde dagen efter att träffa medier på landslagshotellet i Stockholm.

– Jag är oerhört besviken på mig själv.

Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 i Halmstad.

Familj: Hustrun Ulrika. Döttrarna Louise och Julia.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubbar som spelare: Alets IK, IS Halmia.

Klubbar som tränare: Alets IK (spelade tränare), Halmstad (assisterande), Laholms FK, Halmstad, Örgryte, IFK Norrköping. Har varit förbundskapten för herrlandslaget sedan 2016.

ANNONS