Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson.

Andersson: "Danmark en häftig utmaning"

Förluster mot både Chile och Rumänien i mars – och prestationer som inte riktigt höll måttet. Dessutom gick landslaget för första gången under Janne Andersson mållöst från två raka landskamper.

VM-formen så här dryga två veckor innan det smäller mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod? Bra fråga. Spelarna mår gott, ledarna ler. Den blågula fotbollsfamiljen har jamat som kattungar i den stekheta försommarhettan i Båstad.

- Vi har haft några riktigt bra dagar i Båstad, där vi har fått ut väldigt mycket taktiskt på träningarna. Både bra kvalité och intensitet som helhet. Spelarna ser väldigt pigga ut. Dessutom har vi hunnit med lite aktiviteter vid sidan om som också är viktigt att göra.

- Totalt sett är jag jättenöjd, säger Andersson.

Så långt är allt utmärkt.

Vill fundera på startelvan

Om hur det ligger till med den kollektiva prestationsförmågan kommer besked på Friends arena på lördagskvällen. Danmark väntar i den första av två landskamper innan det bär av på det chartrade planet till VM-basen i Gelendzjik vid Svarta havet.

- Tittar man vad de presterat som lag och individuellt på deras spelare, så är det ett väldigt bra fotbollslag. Nu får vi se hur min gode vän Åge (Hareide, danske förbundskaptenen) väljer... nja, så god vän är han inte men vän... att matcha sitt lag och hur vi väljer att matcha vårt.

Janne Andersson släppte inte startelvan i samband med presskonferensen efter träningen i Båstad.

- Jag vill tänka igenom det lite till. Jag vill också prata lite med några spelare. Helt klart är att jag ser annorlunda på den här matchen än vad jag gör under en vanlig samling. Då brukar jag vilja att alla får chansen att visa upp sig. Nu är detta en förberedelse inför VM och något annat. Det handlar om att hitta en balans där spelarna får matchpuls. Någon vill man kanske se lite mer, någon som inte spelat så mycket behöver matchen mer än någon annan och så vidare.

Många byten

Alla spelare utom fotskadade John Guidetti är tillgängliga. Förbundskaptenen antyder att han troligen kommer att utnyttja de sex byten som är tillåtna.

- Det kommer att vara ett flertal förutbestämda byten, men vilka det är säger jag inte eftersom saker och ting kan ändras.

Matchbevakaren Tom Prahl har danskarna på sitt bord. En dossier med allt värt att veta är överlämnad till Andersson och Peter Wettergren.

Prahl tycks imponerad av Danmark, som i sin VM-grupp har Frankrike, Peru och Australien.

- Det är svårt att hitta några direkta svaga punkter i Danmark. Det är ett stabilt, fysiskt stort, bollskickligt lag. Man måste vara bra för att slå dem. De släpper inte in många mål. Hareide har influenser från England, Norge och Danmark och har blandat ihop det med spelare som sätter sin prägel på det, säger Prahl.

- Det är ett bra lag, Danmark. Jämfört med oss kanske de har lite fler spelare som har spelat regelbundet i stora klubbar. Den svenska organisationen och lagandan kommer fortfarande att stå sig väldigt bra och jag tror att vi kommer att få de största framgångarna.