Bygget av Khalifa International Stadium i Doha. Arkivbild.
Bygget av Khalifa International Stadium i Doha. Arkivbild.

Amnesty: Obetalda löner på VM-byggen

Ett 80-tal immigrantarbetare i Qatar, som håller på att bygga arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM 2022, har inte fått lön på flera månader. En del av dem inte sedan i februari 2016.

ANNONS
|

Larmrapporten från Amnesty International berättar att minst 78 byggarbetare från Nepal, Indien och Filippinerna har en innestående lön på i genomsnitt 17500 kronor. I några fall har utebliven lön inneburit att arbetarna hamnat i en skuldfälla som de inte kommer ur.

Amnesty International har bett den politiska ledningen i Doha att betala immigrantarbetarnas innestående löner. Enligt människorättsorganisationen medgav byggföretaget redan för ett år sedan att man hade problem med kassaflödet.

Byggarbetarna sitter fast i det så kallade kafala-systemet som innebär att de hindras att byta jobb eller att lämna landet utan tillstånd från sina chefer. Enligt Amnestys rapport har en del arbetare som inte fått ut sin lön fått tillstånd att lämna Qatar, men på egen bekostnad.

ANNONS

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, tillbakavisar arbetsrättsliga brott kopplade till Fifa och VM 2022 och säger att Amnestys rapport är "missledande".

Det har tidigare presenterats rapporter om att tusentals mist livet på byggen inför fotbolls-VM på grund av dåliga arbetsförhållanden. De qatariska myndigheterna har enbart medgett ett tiotal dödsfall.

TT-AFP

ANNONS