Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Estelle Alphand OS-debuterar i måndagens storslalom.

Alphand om nationsbytet: "Blev en bra mix"

Estelle Alphand, 22, tröttnade på den ständiga kritiken från de franska tränarna och bytte till Sverige. Direkt åkte hon rätt in i OS-truppen. Anja Pärson gillar vad hon sett av svensk-fransyskan.

Alphand, dotter till den framgångsrike franske fartåkaren Luc, har fyra topp 10-placeringar i svensk dress i vinter.

Bättre har hon aldrig presterat – och det tackar hon nationsbytet i somras för.

- Det är en helt annan mentalitet här i Sverige. Tränarna är mycket lugnare. De är inte så negativa som i Frankrike. När man tränade var det aldrig bra, säger hon inför måndagens OS-debut i storslalom.

Får in en ny kultur

Alphand är tacksam för vad hon får i och med landslagsbytet. Men hon ger också. Det har Anja Pärson, sexfaldig OS-medaljör, noterat.

- Här kommer det in en tjej med en annan uppväxt, en annan kultur och en annan mentalitet. Jag tror att det är extremt bra att våra tjejer får ta del av de sakerna. Det blir också en rannsakan hos varje åkare när man får in en ny kultur.

- I Sverige är vi förlåtande till mycket och duktiga att lyssna på individerna. Jag tror det finns en annan rapphet i Frankrike, säger Pärson.

"En bra mix"

Alphand håller med.

- Jag har bott i Frankrike i över 20 år så jag har ett annat sätt att se på saker. Samtidigt är det kul för mig att se vad tjejerna här gjort. Det blev en bra mix.

I svenska landslaget får Estelle Alphand koncentrera sig på teknikgrenarna. Med Frankrike nötte hon alla discipliner.

När det kom till tävling kände hon sig inte fräsch.

- Det gör jag nu, säger hon.

Mental hjälp

Hjälpen hon fått av en fransk mental coach sedan i somras är också en bit i det pussel som Alphand lägger för att nå den absoluta världstoppen.

- Inför varje tävling ringer jag honom. Det har gett mig bättre självförtroende att veta att man inte är dålig, utan kan. På den här nivån är det mest det mentala som avgör om man åker snabbt eller inte, säger hon.

Sjundeplatsen i Kronplatz för tre veckor sedan ger förhoppningar inför storslalomen, där hon har startnummer 22.

- Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag tror att det kan gå bra. Jag tror att backen passar mig bra och om jag hittar tajmingen tror jag att snön är ganska bra för mig.

TT: Vad skiljer snön här mot i Europa?

- Den är mycket greppigt. Den är ganska torr eftersom det är så kallt här.

TT: Och hur trivs du på det underlaget?

- Hittar jag bra tajming kommer det att gå jättebra.

Anja Pärson tror att Alphand kan överraska.

- Hon har haft en fantastisk säsong och vi ska inte kräva mer av henne än vad hon har gjort. Det syns att de mentala spöken kommer in nu när hon märker att hon är med. Då är det svårt att hitta nivån. I början är det bara att gasa och köra, men nu kommer kraven. Samtidigt har hon inget att förlora. Det är bara att sätta in foten, säger Pärson.

Sara Hector startar som nummer 13 och Frida Hansdotter som nummer 16.