För knappt två år sedan spelades den senaste tävlingsmatchen mellan Varbergs Bois och Falkenbergs FF. Då vann Falkenberg med 3-0, efter bland annat två mål av John Björkengren (22).
För knappt två år sedan spelades den senaste tävlingsmatchen mellan Varbergs Bois och Falkenbergs FF. Då vann Falkenberg med 3-0, efter bland annat två mål av John Björkengren (22). Bild: Krister Andersson

Allsvenskt derby mellan Varbergs Bois och Falkenbergs FF

Falkenbergs FF, Varbergs Bois eller oavgjort. Oavsett utgång kommer derbyt att gå till historien.

ANNONS
|

Ett halländskt derby i Allsvenskan. Mmm, vad de orden ligger fint i munnen.

Om någon hade sagt inför fjolårssäsongen att Varbergs Bois och Falkenbergs FF skulle spela mot varandra i den högsta serien efterföljande säsong hade det viftats bort och dumförklarats av majoriteten. Men nu är vi här och det är verklighet.

Inför den här drabbningen har jag ett par frågor som kommer att bli viktiga eller helt avgörande under måndagskvällen på Varberg Energi Arena.

Kan Varbergs Bois bryta den negativa trenden?

På de sju senaste mötena lagen emellan i seriesammanhang har Falkenbergs FF vunnit sex av dem och en match har slutat oavgjort. Den statistiken kanske inte spelarna bryr sig ett jota om. Men historiens vingslag kan absolut ha en viss betydelse. Du kan titta i var och varannan serie så har ett lag ett bogeyteam. I Allsvenskan var Hammarby länge ett spöke för Djurgården. Det tog tolv matcher innan första segern kom (mycket tack vare den forne Falkenbergs FF-spelaren Erik Berg).

ANNONS

I uddamålssegern för åtta år sedan i april hette segerskytten Gabriel Altemark-Vanneryr, Kalle Söderström spelade i grönsvart och Stojan Lukic stod i Falkenbergs mål. Det som talar för att Varbergs Bois ska ändra den trenden är deras offensiv. Laget har gjort mål i de tre inledande matcherna av Allsvenskan. Hoten är många. Gustaf Norlin har tagit Allsvenskan med storm, Daniel Krezics fart har oroat motståndarförsvararna (det är bara det där förlösande målet som fattas) och Alexander Johansson visade också upp sin speed och teknik senast mot Malmö FF. Men FFF slipper skyttekungen Astrit Selmani som minst sagt är en jobbig jävel med sin arbetskapacitet.

När ska anfallarna kliva fram i Falkenbergs FF?

Lägger man ihop den allsvenska inledningen och veckans kvartsfinal i Svenska cupen mot Mjällby har laget gjort två mål på 360 minuter. Tobias Karlsson och John Björkengren har varit målskyttarna. Laget är i behov av en anfallare som producerar. För FFF:s del förlitar man sig på Nsima Peter, John Chibuike och Edi Sylisufaj.

Någon i den trion behöver få en nätkänning snart. Det kan vara vilket skitmål som helst, men att hamna i målprotokollet är väldigt viktigt för en forward. Den självförtroende-boosten kan lätt smitta av sig på de övriga lagkamraterna och stärka konkurrenssituationen ännu mer.

ANNONS

Vem vinner hjärnornas kamp?

Tränarna Hasse Eklund och Jocke Persson visade under fjolåret att de kan få ut väldigt mycket av sina respektive lag, trots att båda klubbarna har små resurser i jämförelse med konkurrenterna. Eklund fick ihop kollektivet och skapade en för alla, alla för en-mentaliteten som verkligen visade sig i slutomgångarna när säsongens första bortaseger kom mot Kalmar. Och sekunddramat mot AFC Eskilstuna var något utöver det vanliga.

Jocke Persson förvandlade division 1-spelare till högkvalitativa stöttepelare i Superettan, som senare skulle snappas upp av allsvenska lag. Att Varbergs Bois tog klivet upp i Allsvenskan var inget annat än en fullkomlig och smått osannolik succé.

Måltjuven mot mittfältsmotorn. Vi vet att båda besitter både en och två rävar bakom öronen. Det är verkligen hugget som stucket om vem som hittar esset i sin rockärm under måndagskvällen.

Självklart hade den här matchen blivit ännu mer minnesvärd med en fullsatt arena och en mäktig inramning. Båda lagens fans hade på förhand fått se en av säsongens absoluta höjdpunkter. Men oavsett så kommer derbyt innebära en milstolpe för halländsk fotboll. Sen är frågan om historien skrivs om eller inte. Den frågan avstår jag att besvara. Och inväntar spänt på svaret som vi har strax innan 21-tiden på måndagen.

ANNONS

Läs mer: Falkenbergs FF:s Tobias Karlsson pappa för första gången

Läs mer: Joakim Perssons lyxproblem inför det historiska derbyt

ANNONS