Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Alfredsson. Arkivbild.

Alfredsson kan bli nästa i Hall of Fame

Martin Brodeur är det stora namnet. För svensk del är frågan om Daniel Alfredsson slinker igenom nålsögat den här gången. Det handlar om NHL:s prestigefyllda Hockey Hall of Fame där spelarna och ledarna som väljs in i år presenteras under tisdagskvällen svensk tid.

Bara fyra svenskar har genom åren fått tummen upp av juryn och valts in i den exklusiva klubb av före detta NHL-spelare.

För att bli invald krävs nämligen att man får minst 75 procent av juryns röster och endast fyra före detta NHL-spelare kan väljas in varje år. Det måste också gått minst tre år sedan man avslutade den aktiva karriären.

- Det var speciellt när jag fick tröjan upphängd i taket i Detroit, men det var en stor ära när jag fick reda på jag blivit invald i Hall of Fame, säger Lidström som valdes in 2015.

- Jag var i Detroit när jag fick samtalet. Jag var i bilen på väg till nya ishallen när Lanny McDonald (före detta Stanley Cup-vinnare och även han medlem i Hall of Fame) ringde och gratulerade. Det kändes stort, ett bevis att man gjort något för hockeyn i stort.

Selänne invald ifjol

Daniel Alfredsson kunde ha valts in redan förra året, men nobbades då till förmån för bland annat finländaren Teemu Selänne och Paul Kariya.

Nu återstår att se om svensken som noterades för 1 157 poäng på 1 246 NHL-matcher i Ottawa och Detroit har juryn på sin sida den här gången. Alfredsson blev utsett till årets rookie 1996 och har vunnit OS-guld. Däremot fick han aldrig vara med om att vinna Stanley Cup. Sedan tidigare är han dessutom invald som en av 15 svenskar i internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.

Brodeur ses som självklar

Målvakten Martin Brodeur ses som självskriven att väljas in i år. Brodeur som gjorde debut i NHL säsongen 1991-92 spelade i stort sett hela sin karriär i New Jersey Devils innan han under sin sita säsongen trejdades till St Louis Blues. Han är den målvakt med flest segrar i NHL och även den som hållit nollan flest gånger. Han har vunnit till ligans bäste målvakt vid fyra tillfällen.

Andra namn som diskuteras som heta kandidater:

Martin St Louis (Calgary, Tampa Bay, New York Rangers) som gjorde stora avtryck i klubbarna han spelade. Totalt gjorde han 1 033 poäng på 1 134 matcher och som vann OS-guld med Kanada 2014.

Sergej Gontjar (Washington, Boston, Pittsburgh, Ottawa, Dallas, Montreal) vann Stanley Cup med Pittsburgh 2009. Den ryske backen svarade för 811 poäng på 1 301 matcher och var nominerad till priset som ligans bäste back fyra gånger utan att vinna.

Jeremy Roenick (Chicago, Phoenix, Philadelphia, Los Angeles, San Jose) spelade 1 363 matcher och noterades för 1 216 poäng innan han avslutade karriären 2009.