Daniel Sundgren i en match mot GIF Sundsvall förra året. Arkivbild.

AIK vann på konstgräs – magsjukt HBK kryssade

AIK behövde inte ta ut sig i Svenska cupens första gruppspelsmatch hemma mot Jönköping Södra. Det svenska mästarlaget vann med 1–0 efter att Daniel Sundgren säkert placerat in ledningsmålet på straff i den 15:e minuten.

|

AIK stod för en säker – om än något trevande – inledning i årets första tävlingsmatch på ett för dagen konstgräsbeklätt Friends arena i Solna. Ledningsmålet kom i den 15:e minuten sedan Tarik Elyounoussi gått omkull i Jönköpings Södras straffområde. På den efterföljande straffen var Daniel Sundgren kylig och rullade in bollen i det högra hörnet.

Trots att J-Södra därefter tog över mer av spelet lyckades gästerna inte komma till några farliga chanser.

"Vi kan skapa mer klara målchanser"

Svenska mästarlaget AIK kontrollerade den andra halvleken som likt den första var chansfattig och målsnål. Superettanklubben J-Södra blev varse vad många lag i förra årets allsvenska fick erfara: att komma tillbaka från underläge mot AIK är svårt.

Daniel Sundgrens ledningsmål blev också matchens enda mål.

- Det var en stabil match som vi kontrollerar bra. Vi kan skapa mer klara målchanser men annars är det en fullt godkänd första tävlingsmatch, säger AIK:s Anton Salétros till C More efter 1–0-segern.

Åtta spelare magsjuka

I grupp F ställdes ett Halmstad plågat av sjukdomar mot Östersund, som vann Svenska cupen 2017. Halmstads tränare Igor Krulj saknade närmare bestämt åtta spelare på grund av magsjuka. Men superettanlaget lyckades trots det hålla nollan mot allsvenska Östersund på Jämtkraft arena.

- Det är klart att vi tappade en del spelare, men de som kom in gjorde ett jättebra jobb, säger Halmstadbacken Peter Larsson om de många sjukdomarna till C More.

Östersunds senaste nyförvärv – den före detta Manchester United-talangen – Ravel Morrison inledde på bänken men byttes in i mitten av den andra halvleken. Inte heller han lyckades spräcka nollan i den mållösa 0–0-matchen.