AIK:s Rasmus Lindkvist kvitterade till 3–3 i lördagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och IFK Norrköping på Friends Arena.
AIK:s Rasmus Lindkvist kvitterade till 3–3 i lördagens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och IFK Norrköping på Friends Arena.

AIK-svit vid liv i galet toppmöte: Får slita

IFK Norrköping hade inte tagit poäng borta mot AIK på tre år och var uträknat på Friends arena. Då gjorde "Peking" tre mål på en kvart – men fick se Rasmus Lindkvist högervolley rädda "Gnaget" i 3–3-matchen.

ANNONS
|

Både tabelltvåan AIK och IFK Norrköping hade chans att passera Hammarby som ny serieledare i en haltande allsvensk fotbollstabell.

Det slutade med att inget av lagen gjorde det, men vägen dit var långt ifrån spikrak.

AIK var det klart bättre laget inledningsvis och gick till pausvila med en 2–0-ledning. Norrköpingssonen Kristoffer Olsson hade precist placerat in 1–0 efter en halvtimme och Ahmed Yasin dunkat in 2–0 knappt tio minuter senare.

"Pekings" lagkapten och mittback Andreas Johansson nickade dit 1–2 på hörna i den 53:e minuten. Knappt nio minuter senare kvitterade en annan försvarare, Filip Dagerstål, till 2–2 efter att ha följt med upp i ett anfall.

ANNONS

Skrabbs målsvit bruten

- Vi har lite för stor respekt för AIK, men i andra halvlek kommer vi in (i matchen) med hjälp av hörnmålet som "Ante" gör. Därifrån tycker jag vi är bra hela matchen ut, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Gustafsson hade gett finländske landslagsanfallaren Simon Skrabb – mål som inhoppare i tre raka matcher – chansen från start under lördagseftermiddagen men bytte ut honom mållös. I stället kunde David Moberg Karlsson trycka dit 3–2 framför AIK-klacken i 68:e.

- Vi har ett väldigt bra anfallsspel, springer enormt mycket och skapar till och med fler målchanser än de som vi gör mål på, säger Gustafsson.

Obesegrade AIK – som fick se viktige mittbacken Per Karlsson kliva av med en misstänkt ljumskskada i 57:e minuten – var då på väg att inkassera sin första förlust på tolv spelade matcher i årets allsvenska. Men Rasmus Lindkvist såg till att så inte blev fallet.

ANNONS

Vänsterlöparen drog till med ett vackert volleyskott med högerfoten i 79:e minuten och toppmötet slutade 3–3.

Makalös svit

- Vi får slita. Vi lyckas trots allt ta tillbaka en poäng och jobbade väl för att ta tre. Det svängde fram och tillbaka. Vi är i grunden besvikna över att vi inte lyckas slå vakt om den ledning vi har. Det ser inte hundraprocentigt bra ut, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Norrköpings första poäng på Friends arena sedan 2–2-mötet i maj 2015 var också AIK:s 24:e raka allsvenska match utan förlust. Senaste förlusten kom borta mot IFK Göteborg i augusti i fjol.

- På ett sätt är det naturligtvis en styrka. Men nu är det lite för många kryss, inte tillräckligt bra, säger Norling.

Hammarby kan dryga ut serieledningen i allsvenskan, över VM-uppehållet, till fyra poäng före AIK och fem före Norrköping, vid seger borta mot Kalmar FF under söndagen.

ANNONS

TT: Hur stort hot är Hammarby under hösten?

- Vi kan inte påverka vad de gör. Men det är ett lag som kommer vara med där, helt säkert. Det är många som är nöjda med att det blir kryss här. Det tajtar ihop sig, säger Rikard Norling.

TT

ANNONS