Vittsjös Sandra Adolfsson, till vänster, mot Rosengårds Caroline Seger under en damallsvensk match i september. I Algarve cup 2018 är de för första gången lagkompisar i landslaget. Arkivbild.
Vittsjös Sandra Adolfsson, till vänster, mot Rosengårds Caroline Seger under en damallsvensk match i september. I Algarve cup 2018 är de för första gången lagkompisar i landslaget. Arkivbild.

A-landslagsdebut som 30-åring: "En chock"

Hon har gjort 115 matcher i damallsvenskan – men först nu är Sandra Adolfsson en landslagsspelare. Den 30-åriga Vittsjöförsvararen debuterade för Blågult i 1–1-matchen mot Sydkorea i Algarve cup.

ANNONS
|

Vittsjö klarade sig nätt och jämnt kvar på tionde plats i damallsvenskan 2017. Mycket tack vare försvarsklippan och trotjänaren Sandra Adolfsson som var med och tog hem flera viktiga poäng under slutet av året.

Trots sina 115 matcher under sex säsonger i damallsvenskan har det aldrig blivit någon kallelse till landslaget för Sandra Adolfsson.

Fram tills förbundskapten Peter Gerhardsson ringde inför Algarve cup i Portugal. I fredagskvällens gruppspelsmöte med Sydkorea (1–1) fick hon göra debut – som 30-åring.

Åldern något positivt

- Jag har inte varit med i något tidigare landslag (på ungdomsnivå) så det kom ju som en chock när Peter ringde. Så klart är det jättekul att visa att chanserna kan öka ju äldre man blir. Jag hade en bra säsong förra året, jättekul att det uppmärksammas, säger Sandra Adolfsson.

ANNONS

Den Göteborgsfödda och Malmöuppväxta mittbacken var en av hela tio förändringar i den svenska startelvan jämfört med den vid onsdagens 3–1-seger mot Kanada. Förbundskapten Gerhardsson valde dessutom att byta från en 3–4–3-uppställning till en något defensivare 4–3–3 mot ett starkt sydkoreanskt lag som besegrade Ryssland med 3–1 i sin premiärmatch i den prestigefyllda landslagsturneringen på den portugisiska sydkusten.

Montpellieranfallaren Stina Blackstenius – målskytt som inhoppare mot Kanada – gjorde nu 1–0 i den 19:e matchminuten. 22-åringen från Vadstena satte distinkt bollen med högern sedan 18-åriga mittfältaren Loreta Kullashi nickat fram Blackstenius i djupled. Sydkorea kvitterade till 1–1 genom mittfältaren Kee Mi-Na efter att Hanna Folkesson rensat på Kee som sedan sprang in bollen bakom Hilda Carlén i det svenska målet.

"Fick inte igång spelet"

- Vi fick väl inte riktigt igång spelet, framförallt inte på den sista tredjedelen (av planen). De gör det rätt så tajt. Vi har lite att slipa på nu till nästa match, säger Sandra Adolfsson som spelade hela matchen.

Sverige toppar nu grupp B på samma poäng och målskillnad som Sydkorea. Chansen till en plats i onsdagens final finns fortfarande. Europamästaren Nederländerna – enda lag med sex poäng efter två spelade matcher – ser ut att ha grepp om en av de två finalplatserna.

ANNONS

Där bakom är det öppet mellan Sverige, Sydkorea, Australien och hemmanationen Portugal. Sverige avslutar gruppspelsrundan mot jumbon Ryssland, som under fredagen förlorade mot Kanada med 0–1, på måndag.

- Jag är jättepositiv. Gör vi vad vi ska mot Ryssland kan vi ta tre poäng, säger Adolfsson.

TT

Fakta: Sandra Adolfsson

Född: 13 juni 1987 i Göteborg (30 år).

Klubblag: Vittsjö.

Moderklubb: Malmö Södra.

Landskamper/mål: 1/0.

Damallsvenska matcher/mål: 115/12.

Fakta: Algarve cup

Spelas i Portugal 28 februari–7 mars.

Sveriges spelschema:

28 februari: Sverige–Kanada (3–1).

2 mars: Sverige–Sydkorea (1–1).

5 mars: Sverige–Ryssland.

7 mars: Placeringsmatch.

Grupp A (efter två av tre matcher):

1) Australien, 4 poäng (+1 i målskillnad)

2) Portugal, 4 (+1)

3) Norge, 3 (+1)

4) Kina, 0 (-3)

Grupp B:

1) Sverige, 4 (+2)

2) Sydkorea, 4 (+2)

3) Kanada, 3 (-1)

4) Ryssland, 0 (-3)

Grupp C:

1) Nederländerna, 6 (+5)

2) Japan, 3 (-3)

3) Danmark, 1 (-1)

4) Island, 1 (-1)

Fotnot: Inga kvarts- eller semifinaler spelas i Algarve cup. De två bästa bland de tolv deltagande nationerna spelar final. Nationernas världsrankning kan avgöra då lagen står på samma poäng och målskillnad.

ANNONS