Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Björkengren tillhörde en av de bättre spelarna i Falkenbergs FF i mötet med Hammarby IF. Bild: JOHANNA LUNDBERG
John Björkengren tillhörde en av de bättre spelarna i Falkenbergs FF i mötet med Hammarby IF. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Martin Örtegren: 2020 års upplaga av Falkenbergs FF är bättre än fjolårets

Ännu en bra insats mot ett tilltänkt topplag. Ännu en ledning som gled ur Falkenbergs FF:s händer. Men jag är inte orolig för Falkenberg.

Hammarby mot Falkenbergs FF på Tele 2 Arena har historiskt sett inneburit målkalas. I de tre tidigare mötena på arenan i Globenområdet har det fallit 17 mål (6-2, 3-3 och 3-0).

2020 års drabbning blev inte riktigt lika målglad som föregående möten.

För åttonde gången den här säsongen gjorde Falkenbergs FF matchens första mål. Vid sex av de tillfällen har laget tappat ledningen. Det är fakta som gör en minst sagt bekymrad. Särskilt med tanke på spelmässigt har laget visat under stora delar av sommaren att man egentligen ska ligga högre upp i tabellen.

Tog ledningen mot Hammarby IF

Mot Hammarby IF hanterade man hemmalagets inledande höga press galant och rullade sig ur de trånga situationerna. Det finns ett större lugn i passningsspelet i år. Under fjolåret kändes det titt som tätt väldigt svårt att hålla bollen inom laget.

Även om ledningarna som sedan inte slutat med seger har inneburit 13 tappade poäng finns det andra siffror som är betydligt positivare sett med Falkenbergs FF-ögon.

Siffror som visar att Falkenbergs FF är ett bättre lag denna säsong än fjolåret som slutade med ett säkrat kontrakt i de allra sista, skälvande sekunderna.

Efter 13 spelade omgångar hade laget skrapat ihop tio poäng. Antalet efter lika många spelade matcher denna säsong är 12.

Siffrorna som visar att Falkenbergs FF är bättre denna säsong

Fjolårets elva gjorda mål är i år 15 stycken. Antalet olika målskyttar efter 13 omgångar var åtta stycken (självmål inräknat). Nu har det noterats nio olika till protokollet. Detta var femte matchen i rad som man gjorde mål. 2019 var den längsta sviten med mål framåt tre matcher.

Laget har släppt in två färre mål under 2020 (20 vs 22).

En siffra som dock är klart sämre i år än förra året är antalet hållna nollor. Fyra stycken i fjol och endast en i år. Men jag ser ljust på den siffran. När väl Falkenbergs FF håller nollan denna säsongen (vilket de kommer att göra), så kommer ytterligare poäng att tas och troligen då i form av tre stycken.

Det kommande spelschemat är på förhand mycket tufft med Malmö FF hemma (utan avstängde Marcus Mathisen), borta Elfsborg, hemma AIK och borta Malmö FF. Men Hasse Eklunds mannar har gång på gång denna säsong visat att man kan chocka, störa och göra livet surt för lag som ligger i toppen och lag som var tippade att befinna sig på den övre halvan. Det fick Hammarby IF erfara denna afton.

Läs mer: Hasse Eklunds kritik efter Falkenbergs match mot Hammarby

Läs mer: Inhopparen Johan Brattberg om monsterräddningen

Läs mer: Anton Wedes sköna revansch

Betygen: Mittfältarna i Falkenbergs FF var bäst