Lara Stalder gjorde ett av målen i Brynäs segermatch över SDE. Arkivbild.
Lara Stalder gjorde ett av målen i Brynäs segermatch över SDE. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Överlägset i finalreprisen

Guldfavoriten HV71 och regerande mästarlaget Luleå tog förkrossande segrar när SM-slutspelet i damhockeyligan inleddes. HV71 vann den första kvartsfinalen borta mot Leksand med 9–1 medan Luleå hade det nästan lika enkelt i finalreprisen borta mot Linköping och vann med 7–0.

Alla de fyra högst rankade lagen från grundserien vann sina bortamatcher – och de gjorde det med sammanlagt 25–2.

Tuffast blev det för Brynäs som vann mot SDE med 4–0 efter att ha gjort tre mål i sista perioden. Måldrottningen Lara Stalder, 42 mål i grundserien, gjorde 1–0 efter knappt halva matchen och Emma Murén avgjorde med sitt 2–0-mål efter en tabbe från hemmamålvakten Lindsey Post.

I Stockholmsderbyt vann Djurgården borta över AIK med 5–1. Därmed fortsatte trenden med bortasegrar då lagens samtliga fyra möten i grundserien slutade med seger för gästerna. Jennifer Wakefield gav Djurgården en drömstart när hon tog köksvägen och gjorde 1–0 redan efter 2.31. När gästernas Andrea Dalen sköt 3–0 med bara fyra sekunder kvar av andra perioden orkade inte AIK resa sig.

De två senaste årens mästarlag Luleå visade på bredd och hade sju olika målskyttar i 7–0-segern mot Linköping. HV71 gick på knock borta mot Leksand och avgjorde genom att göra 4–0 redan i första perioden. Både Sidney Morin och Sanni Hakala blev tvåmålsskyttar.

Kvartsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher och returerna spelas på lördag samt eventuella tredje matcher på söndag.