Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caster Semenya. Arkivbild.

Överklagan avslås – Semenya fri att tävla

Schweiz federala domstol har avslagit Internationella friidrottsförbundets (IAAF) första överklagan i Caster Semenya-fallet. Sydafrikanskan är, tills vidare, fri att tävla på samtliga distanser utan att medicinera sig. "Kommer springa för att visa IAAF att de inte kan droga oss", säger hon.

IAAF beslutade förra året att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare. Caster Semenya, två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter, är en av de som drabbats av de nya reglerna och har överklagat beslutet i flera instanser.

Idrottens skiljedomstol Cas gick i början av juni på IAAF:s linje medan Schweiz federala domstol, som kan upphäva Cas beslut, valde att riva upp IAAF:s regler.

På torsdagskvällen kom ett nytt besked i den juridiska processen. Schweiz federala domstol har avslagit IAAF:s första överklagan, som lämnades in i förra veckan. Caster Semenya är därmed, tills vidare, fri att tävla på samtliga distanser utan att behöva medicinera ner sina naturligt höga testosteronnivåer. IAAF kan överklaga på nytt fram till den 25 juni.

I ett pressmeddelande är Caster Semenya på nytt kritisk mot det internationella förbundet.

"Ingen kvinna ska vara ett föremål för sådana här regler. Jag har tänkt mycket på att inte springa 800 meter i solidaritet, om inte alla kvinnor kan springa som de vill. Men nu kommer jag springa för att visa IAAF att de inte kan droga oss", säger Caster Semenya.