Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Frölunda och IFK Göteborg har haft positiva covid-19-tester i truppen. Men de är långt ifrån ensamma.  Bild: Bildbyrån
Både Frölunda och IFK Göteborg har haft positiva covid-19-tester i truppen. Men de är långt ifrån ensamma. Bild: Bildbyrån

Över en tredjedel av klubbarna drabbade – så stor är smittspridningen i elitidrotten

Smittspridningen av covid-19 ökar över stora delar av landet. Över 50 elitlag i de stora lagidrotterna har eller har haft bekräftad smitta i laget. Samtidigt staplas de uppskjutna matcherna på hög.
– Jag tror att det är omöjligt att stänga ute viruset. Det handlar mer om hur man hanterar fallen när man får dem, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Ishockeyn, handbollen, innebandyn, fotboll. Alla de stora lagidrotterna har haft positiva covid-fall i de högsta serierna. Värst drabbad sett till flyttade matcher är ishockeyn på herrsidan, där sju av 14 SHL-klubbar haft positiva covid-19-tester. Den senaste i raden är Frölunda som nyligen bekräftade att lagkaptenen Joel Lundqvist testats positiv.

Även fotbollen har, trots att det är en utomhussport, drabbats av mängder av covid-fall. Tio av 16 allsvenska föreningar har eller har haft smittade personer i sina trupper. Värst var situationen i Helsingborg, vars lagläkare inte tyckte att laget skulle möta Djurgården i slutet på augusti, sedan en smitta på fotbollsgymnasiet spridit sig både i ungdoms- och a-laget.

Sverker Nilsson är lagläkare i Falkenberg och Svenska Fotbollsläkares förenings ordförande.

– Vi har varit otroligt noggranna och har, förutom i Helsingborg, inte haft någon generaliserad spridning inom lagen. Det har varit enstaka fall annars, säger han.

Idrottsmiljön är generellt en riskmiljö när det kommer till smittspridning. Redan i början på september varnade flera smittskyddsläkare för den potentiella effekt en återstart av elitidrotten kunde få.

– Ju högre professionell nivå man kommer upp i, ju närmre kontakt har man med sina lagkamrater. De blir nästan som hushållsmedlemmar. Då är risken stor för spridning av smitta. Det är viktigt att verksamheterna tar sitt fulla ansvar och följer riktlinjerna som finns fullt ut, sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, då.

Den hypotesen har visat sig stämma väl, även om det av de över 50 klubbar som drabbats har varit relativt få fall där smittspridningen har lett till fler än några enstaka positiva test.

Det kan ställas mot fotbollen, som ännu inte ställt in någon match på elitnivå på grund av smittspridning, trots att lag som Umeå och Halmstad haft tvåsiffrigt antal smittade i och runt sina representationslag.

Smittade lag per idrott

Ishockey (SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan)

Djurgården (dam & herr), Brynäs, Frölunda, Linköping, HV71, AIK, Vita Hästen, Karlskoga, Mora, Modo, Örebro, Västerås, Leksand, Luleå, Skellefteå, Södertälje,

Fotboll (Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan)

Göteborg FC, Rosengård, Umeå IK, Vittsjö,Växjö, Elfsborg, Malmö, Sirius, Djurgården, IFK Göteborg, Gais, AFC Eskilstuna, Halmstad, Umeå FC, GIF Sundsvall, Mjällby, Öster, Akropolis, Örebro, AIK, Helsingborg, Östersund.

Handboll (SHE, Handbollsligan)

Önnered, Kungälv, Alingsås, Sävehof, Kristianstad, Skövde, H65 Höör, VästeråsIrsta, HK Varberg

Innebandy (SSL Herr, SSL Dam)

Täby, Karlstad, Växjö, Mora, Falun

LÄS MER: Det här händer när en Blåvitt-spelare misstänks ha covid-19

Johan Hemlin menar att miljön tillsammans med SHL:s utbredda testning kan vara två orsaker bakom de många smittade i lagen.

– Vi vill ha säkra evenemang och skickade i veckan ut över 2 500 test till våra klubbar. Då hittar vi väldigt många fall där personen inte har någon som helst symptom, som i annars hade gått under radarn, säger han.

15 matcher har flyttats hittills. Hur länge går det att hålla på så?

– Vi räds inte att flytta matcher. Safety first. Sedan är det ett svårt beslut att flytta en match, det kräver en hel del underbyggt material. Saker som resor, sändande bolag och tabelläge påverkas. Än så länge finns det utrymme, vi har luft i schemat att flytta matcher. Det är inte det som är det primära problemet just nu. Däremot blir utrymmet mindre och mindre ju länge in i säsongen vi kommer.

Linköping är ett av många lag som drabbats av covid under hösten. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Linköping är ett av många lag som drabbats av covid under hösten. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Uppskjutna matcher i ishockeyn:

SHL:

HV71 – Leksand

HV71 – Luleå

Brynäs – HV71

Leksand – Frölunda

Brynäs – Djurgården

Brynäs – Leksand

Djurgården – Färjestad

Linköping – Malmö

Oskarshamn – Linköping

Rögle – Luleå

Rögle – Luleå

Luleå – Linköping

Växjö – Djurgården

Djurgården – Skellefteå

Linköping – HV71

Hockeyallsvenskan:

Tingsryd – Vita Hästen

AIK – Tingsryd

Mora – AIK

Vita Hästen – Almtuna

Kristianstad – Karlskoga

Almtuna – Västerås

Almtuna – Tingsryd

AIK – Vita Hästen

MODO – Mora

Björklöven – Mora

Almtuna – Timrå

SDHL:

Linköping – Djurgården

Osäkerheten kring coronapandemins utveckling och de konsekvenser en ökad smittspridning kan få för de professionella ligornas fortsatta säsong är stor. Hur länge är det motiverat att fortsätta spela matcher som innebär resor över stora delar av landet?

– Vi är inte där än. Vi har respekt för viruset i samhället och vi ser självklart en svårighet i att flytta matcher, men i dag finns det ingen oro för att vi inte ska kunna färdigställa säsongen. Däremot måste vi jobba med olika scenario, till exempel om vi får en smittspridning i ett lag under en annan del av säsongen, säger Johan Hemlin på SHL.

Ett exempel på vad ishockeyn gör för att sprida information är det möte Johan Hemlin hade med samtliga huvudtränare nyligen.

– Vi pratade om vad de kan göra. De kan gå av och på isen i omgångar. Man kan flytta fler genomgångar ut på isen, inte ta in juniorer i omklädningsrummet och senarelägga samlingstider. Vi trycker lite grann där för att flytta fram positionerna, säger Johan Hemlin.

LÄS MER: Bjärsmyr blev sjuk i corona – nu tillbaka: ”Sjuk i två veckor”

Kungälvs tränare Hamed Khazrai, här i Önnereds tröja, har fått tampas med en stor smittspridning i truppen i år. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Kungälvs tränare Hamed Khazrai, här i Önnereds tröja, har fått tampas med en stor smittspridning i truppen i år. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kungälv värst drabbat

Även handbollen har haft ett antal fall och totalt tvingats skjuta upp nio matcher i SHE och Handbollsligan. Värst drabbat är Kungälv HK, som fick sitta första bekräftade fall den 28 oktober – samma dag som laget skulle möta Sävehof.

Den matchen ställdes in och därefter har ytterligare tre matcher flyttats till framtiden. Smittan spreds snabbt i laget och totalt har sju personer runt damorganisationen bekräftats positiva och ytterligare två-tre personer har uppvisat symptom.

– Vi vet inte var smittan kommer ifrån. Vi har spelare som jobbar och spelare som studerar. Det vi vet är att det ganska snabbt kom in i vår grupp. På ett sätt är det positivt att så många fick det på en gång, i stället för att det blir smittspridning vid flera tillfällen, säger damlagets tränare Hamed Khazrai.

Hur ser du på er situation med så många uppskjutna matcher?

– Vi har spelat fem tävlingsmatcher sedan mitten på september ... det är inte optimalt. Man ser rätt tydligt att det är matcher hejvilt som skjuts upp just nu. Det blir ju en konsekvens av det. Vi vet inte hur man ska lösa det.

Tror du det kommer gå att genomföra serien?

– Det vore extremt att stänga serien helt och hållet. Man kanske skulle kunna ha använt november-december för att se hur läget utvecklades och skjutit fram. Det går att flytta fram matcher till våren, för jag tycker man ska spela om det. Det är för tidigt att stänga ligor tycker jag.

LÄS MER: När coronan kom till Ahlafors – klubben som anklagades för att ha fört smittan till västkusten

Flyttade matcher i handbollen:

SHE:

Kungälv – Skara HF

Kungälv – IK Sävehof

Kungälv – Kristianstad HK

H65 Höör – Kungälv

Önnered – Skövde HF

Önnered – Skuru

Handbollsligan:

Alingsås HK – IFK Skövde

Sävehof – IFK Kristianstad

Sävehof – HK Varberg

LÄS MER: En sketen match mot ett danskt b-lag – ni måste skoja?

Ligorna hanterar situationen på lite olika sätt. Handbollen har startat en coronagrupp som fattar beslut i varje enskilt fall där ett lag har en bekräftad smittad spelare eller ledare. De har hittills fått flytta fram nio matcher i Handbollsligan och SHE.

– Debatten har funnits i SHE kring läget. Samtidigt så var känslan att vi hade ställt in väldigt mycket, men när vi sammanställde det så var det förhållandevis få matcher ändå. Handbollen har inte varit förskonad, men den är inte så hårt drabbad som den skulle kunna vara, säger Adam Engström, tävlingschef på handbollsförbundet.

Han berättar att lagen, samtidigt som de ska tänka smittspridningsrisken, behöver balansera den kortsiktiga effekten av att skjuta upp en match med vad flera uppskjuta matcher kan innebära längre fram.

– Har man en spelare med förkylningssymptom i laget och vill skjuta upp en match, så kan man i alla fall tänka på hur det blir om man har massa bekräftade fall om tre veckor. Då har klubben den här matchen också att spela senare. De tär hela tiden en balansgång mellan att spela eller inte, men jag tycker det är positivt för svensk handboll att man håller igång verksamheten.

LÄS MER: Frölundas Joel Lundqvist om tiden med covid-19

Hur ser du på fortsättningen av serien?

– Givetvis känner jag en oro. Vi har dålig situation i samhället, att vi sedan eventuellt måste hantera hur vi ska göra bokslut för säsongen 20/21 det är mycket mindre viktigt. Beroende på vad som händer så kan vi behöva aktivera någon form av plan-B. Det pratar vi om hela tiden. Nästa steg blir ju inte att ställa in säsongen, det blir att göra en ny planering och se om den håller. Det är vårt jobb i år.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren ryter ifrån: Gå inte till gymmet

Halmstads BK och Umeå FC är de lag som drabbats hårdast inom fotbollen hittills – med tio respektive elva fall i A-lagens organisation. Trots stor smitta ställdes inte några av klubbens matcher in. Bild: KRISTER ANDERSSON
Halmstads BK och Umeå FC är de lag som drabbats hårdast inom fotbollen hittills – med tio respektive elva fall i A-lagens organisation. Trots stor smitta ställdes inte några av klubbens matcher in. Bild: KRISTER ANDERSSON

”Sett ökad smittspridning”

Innebandyn var fram till för två veckor sedan knappt drabbat av smitta inom lagen. Men sedan dess har fem matcher skjutits upp, tre på damsidan och två på herrsidan.

– Vi har sett en ökad smittspridning, men det är fortfarande i begränsad omfattning, med några enstaka fall i trupperna. Vår bild är att det förebyggande arbete som lagen gör har gett en bra effekt, säger Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Magnus Nilsson.

Hur hanterar ni om ett lag behöver flytta matcher?

– I grunden så har föreningarna en stor förståelse för läget och i de allra flesta fall hittar föreningarna bra gemensamma lösningar. Skulle inte så vara fallet så kan vi gå in och göra en bedömning om matchen ska skjutas upp. Vi tar upp ärendet till prövning om det finns tre konstaterade fall.

Känner du en oro kring att säsongen inte ska kunna slutföras?

– Vi tittar på olika scenarier, jag vill inte spekulera i dem i dag, men vi har olika scenarier som vi kan agera utifrån om läget skulle förändras.

LÄS MER: Stor folksamling när gym i Kviberg öppnade

Flyttade matcher i SSL

Herr:

Växjö IBK – Linköping IBK

Mullsjö AIS – IBF Falun

Dam:

KAIS Mora – Jönköping IBK

Täby FC – Jönköping IBK

Karlstad IBF – Pixbo Wallenstam IBK

Lär mer om Falkenbergs FF här