Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sanna Kallur välkomnar metoo-uppropet inom idrotten. Arkivbild.

Över 2 000 idrottskvinnor i metoo-upprop

Först tänkte hon att hon inte var drabbad. Sedan funderade hon ett varv till. Sanna Kallur välkomnar uppropet mot sexuella trakasserier inom idrotten.

Bransch efter bransch har vittnat om utbredda sexuella trakasserier.

Nu har turen kommit till sportens värld.

2 290 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-rörelsen och skrivit under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar, skriver DN.

Kvinnorna berättar om allt från sexistiska kommentarer i omklädningsrum till tafsande och våldtäkter. Före detta alpina stjärnan Anja Pärson och simmaren Maja Reichard finns med bland de idrottsprofiler som skrivit under uppropet.

- Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Jag tycker att det är viktigt att man fortsätter belysa problemet och att det aldrig tystnar, säger Pärson till DN.

"Långt ifrån okej"

Förra häcklöparen Susanna Kallur välkomnar initiativet. Hon vittnar om omfattande trakasserier inom friidrotten.

- Gud ja, absolut. Det finns ju överallt i hela samhället och idrotten är definitivt inget undantag, säger hon till TT.

36-åringen har egna erfarenheter.

- Min första reaktion när det här kom upp och man tog del av alla historier var "fy, vad fruktansvärt, men jag är ju inte drabbad". Sen tog det ungefär två dygn så kom det upp jättemycket i mitt huvud: "jo, men förresten, det där som hände då var ju inte helt okej, och det där som hände där, neej, alltså det är ju långt ifrån okej". Inga allvarliga saker men ändå sådant som man verkligen känner var övertramp, säger hon.

- Det är det som är talande för hela den här grejen, att man inte ens reflekterar över det. Sedan får det landa och så: "jo, det där var inte bra".

Hon tror att metoo-rörelsen kommer att få effekt.

- Absolut. Jag tror att det är ganska många som inte kommer att ge sig förrän det ger resultat. Att det rensas upp nu, det är fantastiskt.

"Helt oacceptabelt"

Riksidrottsförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson reagerar starkt på uppropet.

"Det är helt oacceptabelt att män beter sig på det här sättet. Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar så naturligtvis finns det också här många män som har gått över gränser, trakasserat och begått övergrepp. Det är därför extra viktigt att vi tar ett stort ansvar för att ändra på detta och den utmaningen vill vi anta", säger han i ett pressmeddelande.