Östersund har haft många anledningar till att fira under året som har gått. Nu senast åt nomineringar till två tunga priser till Idrottsgalan i januari. Arkivbild.
Östersund har haft många anledningar till att fira under året som har gått. Nu senast åt nomineringar till två tunga priser till Idrottsgalan i januari. Arkivbild.

Östersund kan få tunga priser på Idrottsgalan

Östersund har haft många anledningar att fira det gångna året. Nu har de två skäl till: fotbollslaget är dubbelt nominerat till Idrottsgalan i januari.

ANNONS
|

Östersunds fotbollsframfart har inte gått Svenska idrottsakademin förbi. Till Idrottsgalan den 15 januari är Östersund, vars insatser i Europa League har gett eko långt utanför Sveriges gränser, nominerat till årets prestation och Graham Potter till årets ledare.

Starkt orienteringsår

Rikard Grönborg, som ledde Sverige till guld i hockey-VM, är också nominerad. Tre Kronor är också nominerat till årets lag, och Torontoforwarden William Nylander till årets nykomling. Nylander slåss i sin kategori med stavhopparen Armand Duplantis, skidskytten Hanna Öberg och VM-guldmedaljören i skateboard Oskar Rozenberg Hallberg.

En annan nominerad ledare är orienteringslandslagets förbundskapten Håkan Carlsson. Hans landslag har de två senaste åren vunnit medaljligan i VM, något som färgar av sig genom fyra nomineringar till Idrottsgalan. Tove Alexandersson är nominerad både till årets kvinnliga idrottare och till årets prestation, samt som en del i det svenska damstafettlaget.

ANNONS

Öhling Norberg nominerad

Till årets prestation är även Victor Öhling Norberg nominerad. Skicrossåkaren lyckades ta VM-guld bara månader efter flickvännen och landslagskollegan Anna Holmlunds svåra krasch. VM-guld tog också skicrossåkaren Sandra Näslund, som är en av de nominerade till årets kvinnliga idrottare.

Förutom Sandra Näslund och Tove Alexandersson är majorvinnaren i golf Anna Nordqvist, och simmaren Sarah Sjöström, nominerade i den tyngsta kategorin på damsidan. Sjöström har haft ett otroligt år, inte minst på VM i lång bana i somras där hon tog tre guld, ett silver och satte två världsrekord.

TT

Fakta: Samtliga nomineringar

Årets kvinnliga idrottare:

Tove Alexandersson, orientering/skidorientering

Anna Nordqvist, golf

Sandra Näslund, skicross

Sarah Sjöström, simning

Årets manliga idrottare:

Peder Fredricson, ridsport (hoppning)

Badou Jack, boxning

Zebastian Modin, längdskidor (parasport)

Daniel Ståhl, friidrott (diskus)

Årets prestation:

Tove Alexandersson, orientering

Sarah Sjöström, simning

Victor Öhling Norberg, skicross

Östersunds FK, fotboll

Årets nykomling:

Armand Duplantis, friidrott (stavhopp)

Oskar Rozenberg Hallberg, skateboard

William Nylander, ishockey

Hanna Öberg, skidskytte

Årets lag:

Damstafettlaget, orientering

Lag Edin, curling

Herrlandslaget, bandy

Tre Kronor, ishockey

Årets ledare:

Vésteinn Hafsteinsson, friidrott

Håkan Carlsson, orientering

Rikard Grönborg, ishockey

Graham Potter, fotboll

ANNONS