Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Arkivbild.
Daniel Kindberg är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Arkivbild.

ÖFK-ordföranden anhållen – klubben skakad

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg har anhållits av polis, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Nu arbetsbefrias han från sitt uppdrag som vd för Östersundshem.

ANNONS
|

Det var Östersunds-Posten som först avslöjade att det fanns brottsmisstankar riktade mot Daniel Kindberg. Senare bekräftade Östersunds FK uppgifterna att Kindberg har anhållits av polis, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Det var på tisdagsmorgonen som Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia mot bolaget Östersundshem, där Kindberg är vd. Vid tillslaget beslagtog man ÖFK-ordförandens arbetsdator.

- Strax efter klockan åtta kom ett antal poliser och begärde att få tillträde till vår vd:s arbetsrum. De var inne en stund, sedan gick de med hans arbetsdator. Vi frågade vad det är som sker, men fick inga kommentarer, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.

ANNONS

Tre misstänkta

Enligt Östersunds-Posten sitter även en man med nära företagskopplingar till Kindberg häktad, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Mannen ska via sitt företag ha sponsrat Östersund med totalt 4,6 miljoner kronor, belopp som utgjorde nästan hela bolagets omsättning.

Enligt Ekobrottsmyndigheten berör ärendet tre personer, där en är häktad och två är anhållna. I övrigt vill man inte ge några uttalanden.

- Vi kommer inte att kommentera någonting innan de antingen släpps på fri fot eller begärs häktade, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

Daniel Kindberg arbetsbefrias från sitt uppdrag som vd för Östersundshem, och kommer under tiden inte att få någon ersättning.

- Han är arbetsbefriad tills styrelsen beslutar annat, säger Tord Andnor.

Andnor berättar vidare att han inte vet vem som är Kindbergs advokat men att bolaget försökt nå den som de tror är det. Enligt ordföranden kom beskedet om gripandet som en total överraskning.

ANNONS

- Det var chockartat.

"Tråkig känsla"

Daniel Kindberg är mannen bakom de senaste årens framgångssaga i Östersund, som i februari spelade mot Arsenal i sextondelsfinal i Europa League.

Vice ordförande Hasse Carlsson träder tills vidare in som ordförande i ÖFK. Under dagen har styrelsen också haft ett informationsmöte med personal i klubben.

- Vi i klubben kan jobba vidare lika starkt som vi har gjort tidigare, även om det är med en tråkig känsla, säger medieansvarige Patrick Sjöö till TT.

Det är oklart hur Daniel Kindberg själv ställer sig till anklagelserna. TT har sökt honom och försökt nå hans advokat, det är dock i nuläget oklart vem denne är.

TT

Fakta: Kindberg och Östersunds FK

Daniel Kindberg blev ordförande i Östersunds FK säsongen 2010 efter att tidigare haft andra uppdrag i klubben. Tränaren Graham Potter värvades till ÖFK som hade degraderats till division 2. Kindberg uttalade snabbt höga målsättningar för klubben, som sedan dess har klättrat som en raket i seriesystemet. 2016 gjorde Östersund sin första säsong i allsvenskan och förra året vann laget Svenska cupen, vilket ledde till spel i Europa League. Även där gjorde ÖFK succé. Laget besegrade Galatasaray och slog ut Hertha Berlin, innan sagan tog slut mot Arsenal i februari.

50-årige Kindberg, vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och före detta yrkesmilitär, har varit en symbol för klubbens exempellösa framgångar. Bland annat har han ur egen ficka investerat 16 miljoner kronor, pengar som ÖFK betalade tillbaka i höstas för att förhindra Kindbergs tredjepartsägande i klubben.

På tisdagen bekräftade Östersund att Kindberg har anhållits, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

ANNONS