Östersunds ordförande Daniel Kindberg åtalas för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.
Östersunds ordförande Daniel Kindberg åtalas för ekonomisk brottslighet. Arkivbild.

ÖFK-ordföranden åtalas – riskerar fängelse

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Kindberg nekar till brott. "Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd", skriver han i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Förutom Daniel Kindberg åtalas ytterligare två personer, vilket framgår i den stämningsansökan som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå lämnat in till tingsrätten i dag.

De misstänkta har under flera år ställt ut och godkänt falska fakturor på mångmiljonbelopp från de lurade företagen Peab Anläggning, Östersundshem Exploatering och Fältjägaren AB, enligt åtalet.

- Som jag ser det är det en gedigen utredning. Eftersom vi väcker åtal ser vi att vi kan förvänta oss en fällande dom, säger Peter Jonsson, kammaråklagare och biträdande förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, till TT.

ANNONS

Falska fakturor

Enligt stämningsansökan har en av de misstänkta upprättat fakturor som omfattat arbete som inte utförts och därefter skickat dessa till Peab. Dessa har sedan godkänts av en av de övriga misstänkta. På detta sätt har drygt 11,8 miljoner kronor betalats ut felaktigt. I senare led har de falska fakturorna vidarefakturerats mellan Peab och Östersundshem.

Skatteverket har tidigare slagit fast att drygt 4,5 miljoner kronor betalats ut till ÖFK genom falska sponsoravtal. Enligt åtalet har falska fakturor även skickats från ÖFK till en av de misstänktas bolag.

Nekar till brott

De misstänkta nekar till brott på samtliga punkter och Daniel Kindberg skriver i ett pressmeddelande genom sin försvarsadvokat Olle Kullinger att åtalet tagits emot med förvåning.

"Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd", skriver han.

Enligt Olle Kullinger bygger utredningen på ett felaktigt påstående – att det ställts ut fakturor som inte motsvarar utfört arbete.

- När vi har gått igenom utredningen anser vi att den inte är tillräcklig när det gäller det påståendet. Vår inställning är att alla fakturor motsvarar utfört arbete, säger han.

ANNONS

Riskerar fängelse

Detta, menar Kullinger, kommer att framgå när tingsrätten prövar målet. Däremot tar det hårt på hans klient, säger han.

- Det är självklart att det är en besvikelse att åklagaren väcker åtal när man anser sig vara oskyldig, säger Olle Kullinger.

ÖFK skriver på sin hemsida att Daniel Kindberg kommer att fortsätta ha paus från sitt uppdrag som styrelseordförande.

Om Daniel Kindberg döms riskerar han fängelse, då det ingår i straffskalan för flera av brotten han misstänks för. Åklagarsidan har dock inte yrkat straffpåföljd ännu, utöver näringsförbud för Kindberg och att de misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

TT

Bakgrund: Östersunds väg till fotbollstoppen

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvall FF och spelade sina första matcher i division 2 Norrland 1997.

2010 blev Daniel Kindberg klubbens nye ordförande och 2011 anställdes engelsmannen Graham Potter som tränare. Under Potters ledning tog ÖFK steget upp till superettan 2012 och efter tre år i den näst högsta serien blev klubben den 27 oktober 2015 klar för fotbollsallsvenskan.

Östersunds FK väckte genast uppståndelse med kaxig attityd om att man siktade mot SM-guld och ett annorlunda upplägg för spelarna utanför fotbollen, där de bland annat fick delta i bokcirklar och nattvandringar i Östersund. Under debutsäsongen slutade ÖFK åtta i allsvenskan, vilket följdes av en femteplats 2017.

Höjdpunkten 2017 var dock klubbens första titel genom seger i svenska cupen. Det ledde till kval till Europa League, där det blev succé.

Via kvalsegrar mot turkiska storklubben Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok gick Östersund till gruppspel i Europa League. Där blev det också succé, med poäng och jämna matcher mot lag som Athletic Bilbao och Hertha Berlin och avancemang till 16-delsfinal och senare slutspelsmatcher mot Arsenal i februari i år. Det engelska storlaget blev dock för svårt för Östersund, som förlorade med 2–4 över två matcher.

De sportsliga framgångarna fick sig en törn när ordföranden Daniel Kindberg i april anhölls misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, men det sportsliga arbetet fortsatte och klubben slutade sexa i årets allsvenska.

Efter de internationella framgångarna försvann under våren tränaren Graham Potter till Swansea i engelska Championship och nyckelspelaren Ken Sema till Premier League-klubben Watford. I augusti såldes anfallsstjärnan Saman Ghoddos till franska Ligue 1-klubben Amiens.

Källa: NE och TT

ANNONS