Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Johaug förhördes av Cas i Lausanne i juni. Arkivbild.

Ödesbesked för Johaug den här veckan

Therese Johaugs ödesvecka har börjat. När som helst den här veckan kan beskedet komma om hur lång avstängning för dopning hon får – och om hon i så fall missar OS.

Den 29-åriga skidstjärnan har väntat hela sommaren på beslutet från idrottens skiljedomstol Cas. Det senaste beskedet är att utslaget ska komma senast den 18 augusti.

Utslaget från skiljedomstolen avgör om Johaug kan ställa upp i OS. Står domen på 13 månaders avstängning fast kan hon börja tävla igen i november. Blir straffet 15 månader eller längre riskerar hon att missa spelen i Pyeongchang som avgörs i februari.

- Rent teoretiskt kan det komma när som helst nu, säger Johaugs manager Jørn Ernst. Vi väntar ivrigt på ett mail från Lausanne, så att vi får ett avslut. Therese har levt med den här historien i nästan ett år nu.

Det var i juni som Johaug blev förhörd på Cas huvudkontor i Lausanne, Schweiz. Det var till Cas som Johaug vände sig för att bli helt frikänd, sedan internationella skidförbundet (Fis) i sin tur begärt att få straffet förlängt.

Tränat

Beskedet från Cas har dragit ut på tiden. För några veckor sedan förlängdes tidsfristen för tillkännagivandet till den 18 augusti.

- Vi har inte haft någon dialog med Cas sedan vi var där, säger Jørn Ernst som räknar med att få besked innan det blir offentligt.

- Jag tror vi kommer att få det lite i förväg, säger han.

Johaug har tränat som normalt under sommaren och bland annat varit i Aspen i USA tillsammans med landslagsåkaren Ingvild Flugstad Østberg. Men osäkerheten kring straffet och risken att missa OS har hängt som ett mörkt moln över henne.

Läppsalva

Det var den 13 oktober i fjol som Johaugs positiva dopningsprov offentliggjordes. Den anabola steroiden clostebol påträffades i norskan blodprov. Enligt Johaug hade hon fått i sig det förbjudna ämnet genom en salva mot sönderbrända läppar hon fått av sin landslagsläkare.

Efter flera turer stängdes skidåkaren till sist av i 13 månader av Norges idrottsförbund, räknat från oktober 2016. Senare beslutade Fis att ta fallet vidare till Cas.