Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hanna Öberg. Arkivbild.

Öbergs formbesked inför VM: EM-guld

Säsongens stora tävling är skidskytte-VM i Östersund. Men redan nu visar Hanna Öberg mästerskapsform. Hon säkrade karriärens första EM-guld genom att vara överlägsen på 15 kilometer i vitryska Minsk.

För drygt ett år sedan kunde Hanna Öberg jubla efter OS-guldet i distansloppet i Pyeongchang, Sydkorea. Bara några dagar senare var hon med i stafettlaget som körde hem silvret.

I Minsk, Vitryssland, kom nästa mästerskapsframgång.

Trots att 23-åringen hade tre bom – bara första skjutningen var prickfri – var hon 32,3 sekunder före tvåan Julija Zjuravok, Ukraina, och hade 41,5 till trean och hemmaåkaren Iryna Kryuko.

"Inte lätt"

"Det var verkligen inte lätt", säger Öberg till Internationella skidskytteförbundets webbplats.

"Jag inledde väldigt snabbt. Det kändes som att jag hade kontroll på förhållandena efter den första skjutningen, men med vinden visade det sig vara svårare än jag trodde."

Mona Brorsson missade fem skott och blev tolva, Emma Nilsson, fyra bom, slutade på 15:e plats och Anna Magnusson, fem, på 44:e.

Sju bom för Samuelsson

Herrarna var dock inte lika framgångsrika som Hanna Öberg.

Sebastian Samuelssons chanser i distansloppet över 20 kilometer grusades på skjutvallen, och han slutade på 27:e plats efter hela sju bom.

- Svåra förhållanden i dag, men sju bom är för dåligt oavsett. Åkformen var bättre än förväntat med tanke på all träning senaste veckorna, säger han till SVT.

Näst bästa svensk blev Martin Ponsiluoma på en 30:e plats.

Bulgaren Krasimir Anev bommade bara ett skott och vann EM-guldet före tvåan Tarjei Bø, Norge.

För Sveriges del är EM i Vitryssland bara ett av säsongens delmål. Skidskyttarnas stora mästerskap är VM i Östersund, som startar den 7 mars.

Rättad: I gårdagens text uppgavs fel medalj i OS-stafetten i fakta om Hanna Öberg. Rätt är att Sveriges damer tog silver.