Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Öberg efter sitt OS-guld.

Öberg om Karlsson: "Det är stort"

Frida Karlssons succé på VM är ett historiskt genombrott inom svensk skidåkning. Lite kan det liknas vid skidskytten Hanna Öbergs skrällguld i OS.

Det är såklart svårt att jämföra prestationer. Men Hanna Öbergs framgång på OS i fjol kom också lite från ingenstans – hon hade aldrig haft någon framskjuten placering i världscupen och just den säsongen hade hon knappt tävlat på grund av sjukdom. Man visste att hon var en stor talang, hon hade plockat medaljer på junior-VM tidigare, men precis som i fallet Frida Karlsson var det nog få som såg att förvandlingen från att vara en lovande talang till att ta individuell medalj på ett mästerskap skulle gå så fort.

"Jättehäftigt"

- Jag tror att det är en bra grej att man kan gå in och vara orädd, och inte ha den här alltför stora respekten mot de etablerade åkarna utan att gå in och göra sitt, säger Hanna Öberg, som var 22 år när hon tog sitt OS-guld.

Hon befinner sig i Idre där hon tillsammans med resten av landslaget finslipar detaljerna inför hemma-VM i skidskytte – och följer VM i Seefeld framför tv:n. Och 19-åriga Frida Karlsson, med ett silver på 10 kilometer klassiskt och ett stafettguld, har imponerat på dem.

- Det är jättehäftigt att hon som junior kan komma in och leverera så direkt en vecka efter sin världscuppremiär och ta individuell medalj och nu ingå i guldlaget i stafett, det är stort.

Samuelsson hyllar

Landslagskamraten Sebastian Samuelsson har tävlat för samma klubb som Frida Karlsson, och Ebba Andersson med för den delen, och såg tidigt en stor talang komma fram där i Sollefteå.

- Det visste man, att hon var en sådan som skulle nå långt. Det syntes tidigt tycker jag, säger Samuelsson.

TT: Hur då?

- Hon har ju alltid varit bäst för sin ålder och man har alltid sett att hon har vinnarskalle och det där drivet som jag tror krävs ändå.