Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Öberg med guldkrona efter att ha vunnit VM-guld på damernas 15 kilometer vid skidskytte-VM i Östersund.

Öberg: "Jag är så stolt över mig själv"

Hanna Öberg upprepade bragden från OS och vann VM-guld i distansloppet i Östersund. Skidskytten åkte snabbt, var säkerheten själv på skyttebanan och ordnade Sveriges första medalj i mästerskapet.

Hanna Öberg har i Östersund varit nära medalj i både jaktstart och sprint. Men 23-åringen från Piteå har inte riktigt haft flytet med sig i mästerskapet hittills – i stället har det varit kant ut.

Trots det var Öberg en av favoriterna i distansloppet efter fjolårets OS-guld på samma distans. Och det var ingen tvekan om att hon den här gången hade siktet inställt på ett VM-guld.

Öberg gick ut hårt, sköt fullt i det första, andra och tredje skyttet. Och det fjärde? Ja, där satte Hanna Öberg återigen alla.

Historisk

- När jag kommer in på sista skyttet tänker jag att nu ska jag visa att det är jag som är olympisk mästarinna, säger en tagen Öberg till SVT.

- Jag har kapaciteten och jag är så stolt över mig själv.

När favoriter som Laura Dahlmeier, Paulina Fialkova och Anastasija Kuzmina brände viktiga skott och därmed tappade dyrbara sekunder kunde Öberg åka in som etta. Hon var 23,6 sekunder före italienskan Lisa Vittozzi och ytterligare tio före fransyskan Justine Braisaz.

- Jag tycker inte att jag har känt av någon yttre press. Jag har varit rätt fokuserad, inte läst något, inte kollat något utan fokuserat på mitt egna, säger hon till SVT.

I och med VM-guldet är Hanna Öberg den blott tredje kvinnliga OS-guldmedaljören att även vinna ett efterföljande VM-guld i på samma distans. Övriga som har lyckats med samma bedrift är Tora Berger (2013) och Andrea Henkel (2005). Öberg är yngst att åstadkomma bedriften då Berger var 31 år och Henkel 28 vid respektive VM-guld.

"Hon var fokuserad och i fin form"

Tränaren Wolfgang Pichler var av förklarliga skäl även han nöjd med dagens insats.

- Hanna var säker på att hon kunde prestera på topp i dag. Hon var fokuserad och i fin form. Jag är väldigt glad, säger han till SVT och blickar redan fram mot helgens stafett och masstart.

- Det bästa är att det inte är över än. Vi har fortfarande flera chanser.