Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Spår av lodjur. Rovdjursspåraren Tommy Berglund och hans kollegor ska ge sig ut och leta spår i helgen. Det gäller att passa på när snön ligger.

Snön ska avslöja lodjursungar i Halland

Snön som fallit ger unika möjligheter att ta reda på hur många lodjursungar som fötts i Halland i år. Länsstyrelsens rovdjursspårare vill ha kontakt med män­niskor som hittar ovanliga spår i terrängen.

– Det är viktigt att folk ringer och berättar även när de är osäkra. Framför allt saknar vi rapporter från de södra delarna av länet, säger Tommy Berglund.

I helgen ska han och hans kollegor ge sig ut spåra och försöka beta av så mycket som möjligt av länet. Tips från allmänheten kan vara till stor hjälp för dem.

Det är när snön lägger sig som de har bäst möjligheter att kvalitetssäkra spåren och fastställa hur många familjegrupper av lodjur det finns i Halland och i områdena som gränsar till Västra Götaland och Smålandslänen.

Lodjur har bland annat etablerat sig i Kinnared i Hylte kommun och i Ullared i Falkenbergs kommun.

De senaste åren har flera honor fått ungar. En av dem, som fått namnet Lia, bär en sändare och Tommy Berglund kan därför pejla in hennes rörelser. Han gör det på uppdrag av Grimsö forskningsstation i Västmanland, som driver ett lodjursprojekt. I somras avslöjade pejlingen att hon låg still under en längre tid, vilket tydde på att hon skulle föda. Högt uppe på ett otillgängligt berg i Ullaredstrakten hittades boplatsen där två små ungar låg och sov.

Tommy var med när personalen från Grimsö var på plats och vägde och tog prover på ungarna. Lia höll sig på avstånd och gick inte tillbaka förrän inkräktarna lämnat platsen.

Det är den enda säkerställda föryngringen i år. Tack vare snön finns det möjligheter att få veta om det finns fler honor som har ungar.

Förutom Lia kan Tommy Berglund också pejla in Lyse och Arvid, två hanar som bär sändare. Arvid är en ny bekantskap, som fångades i en fälla den 10 november. Hans rörelser tyder på att han har sitt hemområde väster om Ullared åt Varbergshållet till.

Lyse har tagit över ett hemområde som ligger norr och öster om Ullared. Det tillhörde George, en äldre hane som troligen blivit ivägkörd.

– Arvid tar sig även in i Lyses hemområde. Det är mycket möjligt att han uppvaktar Lia. Då kan det bli bataljer under brunsttiden i februari och mars, säger Tommy Berglund.

Fotnot: Den som har uppgifter om misstänkta varg- eller lodjursspår i snön kan ringa Tommy Berglund (070-354 92 12) eller Lars Svensson (070-713 05 26).