Slår larm om Hallands hjärtvård

I sommar ska alla infarktpatienter köras ända till Halmstad. – Man ska akta sig för att bli hjärtsjuk i Varberg, säger en sjukhusanställd.

ANNONS
|

Personen som vill slå larm anonymt i Hallands Nyheter i dag har stor insyn i arbetet på hjärtavdelningen och medicinkliniken på Hallands sjukhus Varberg.

Just nu finns inga hjärtövervakningsplatser i Varberg och varningen skickas ut i samband med att en ny rutin införs som innebär att intensivvårdspatienter med exempelvis akuta hjärtinfarkter skickas direkt till sjukhuset i Halmstad.

– Jag anser att man riskerar patientsäkerheten, dundrar den anställde och fortsätter:

– Patienterna frågar inte om vi har plats för dem innan de får en infarkt. Halmstad har inte potential att utöka med våra patienter.

Har förtroende

Carina Forsberg, som är tillförordnad chef över Hallands akut-, medicin- och infektionskliniker, är inte lika oroad.

ANNONS

– Eftersom vi inte har lyckats lösa bemanningen får vi säkra vården för patienterna på ett annat sätt. Det är inga mängder med patienter och jag har stort förtroende för vår förmåga att samverka kring patienterna för att ge patienterna god vård.

Det stora problemet är att sjukhuset inte har hittat specialistsjuksköterskor som kan sköta de fyra hjärtövervakningsplatserna på avdelning 5C.

Salarna och den tekniska utrustningen är på plats, men kommer inte att användas under sommaren.

Specialistsköterskor

Enligt uppgift till HN var tre sjuksköterskor på gång från Sahlgrenska, men när sjukhusledningen inte kunde ge dem 300 kronor mer i månaden, så tackade de nej.

Chefen Carina Forsberg känner dock inte till någon sådan händelse.

– Det har funnits helt nyutexaminerade sjuksköterskor som har sökt jobb, men där det har stupat på löneförhandlingarna. Men vi hade ändå inte kunnat använda dem inom den här hjärtvården. Jag tror inte att vi har sagt nej till specialistsjuksköterskor på grund av 300 kronor mer i månaden, men jag kan varken bekräfta eller dementera, säger hon.

Om en infarkt med EKG-förändringar upptäcks i tid bör patienten hinna köras till Halmstad.

– Ja, det farliga är de som inte har EKG-förändringar och som ofta diagnosticeras med hjälp av labbprover som tas efter tre timmar. De ska övervakas innan det planeras en kranskärlsröntgen. Men kan vi skicka sådana patienter till Halmstad nu, undrar den anställde som HN har intervjuat.

ANNONS

Sen informationÄven på medicinkliniken på sjukhuset i Halmstad tycker en av de anställda att "det är solklart att det blir sämre" om hjärtintensiven i Varberg står tom under sommaren och patienterna skickas nästan 70 kilometer söderut.

Kritik riktas också mot att informationen, bland annat från den ordinarie områdeschefen Markus Lingman, har kommit sent.

– Ja, det kan jag hålla med om, men vi kommer att ha ytterligare möten i veckan, där vi medvetandegör rutinerna, berättar Carina Forsberg på telefon.

Ingen permanent flytt

Målet till hösten är förstås att skaffa kompetent personal och få igång de fyra hjärtövervakningsplatserna. Det finns inga planer på att flytta platserna permanent till Halmstad.

Att hjärtövervakningsplatserna saknas i sommar kan eventuellt även få långsiktiga konsekvenser, enligt HN:s källa:

– Att tappa infarktvården är en stor förlust för oss. Det gör att våra ST-läkare inte får utbildning. Därför vill vi ha kvar den.

ANNONS