Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skolavslutning i kyrkan lagfästs

Diskussionerna varje år om skolor ska få hålla sina avslutningar i kyrkan tycks ha nått vägs ände. Riksdagens utbildningsutskott beslutade på torsdagen att lagen ska ändras så att skolor får rätt att hålla avslutningar i kyrkan.

Det är Allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna som drivit igenom frågan. Utskottet uppmanar nu regeringen att återkomma med ett förslag om att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor i annan utbildning än undervisning. Till exempel ska det vara möjligt att använda kyrkor och andra religiösa lokaler vid skolavslutningar.

John Alstersjö, präst i Varbergs församling, välkomnar beslutet.

– Min första tanke är att det är jättebra att man ska kunna ha skolavslutningar där man vill. Jag tycker att det är upp till rektorer och annan skolpersonal att avgöra om man ska vara i kyrkan, säger han.

Han förstår samtidigt att frågan har varit omdiskuterad.

– Det är alltid någon som blir arg på ett eller annat sätt, men jag ser inga större problem med det här beslutet. Man måste komma ihåg att vi har en religionsfrihet i Sverige och en skola ska vara fri från otillbörlig påverkan, säger han och fortsätter:

– Det har varit en situation där skolor har varit i kyrkan på skolavslutningarna, men att prästerna har fått stränga riktlinjer om vad man får och inte får säga. Jag hoppas nu att man kan balansera det på ett bättre sätt nu och komma överens om hur det ska se ut, säger han.