Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sex frågor till Martina De Filippo

21-åringa Martina De Filippo från Varberg hjälper till att marknadsföra musikalen "Grease", som sätts upp av ABF med Torbjörn Svahn som producent på Varbergs teater i sommar.

Varför sätter ni upp "Grease" just nu?

- Först och främst är det en av de stora musikalklassikerna, som många känner till och som är lätt att ta till sig. Sedan har den inte satts upp i Varberg sedan PS-musikalen 2003, så det är nog dags igen.

Hur långt in i arbetsprocessen är ni?

- Just nu är vi fortfarande i startgroparna. Vi har precis fixat rättigheterna, vilket inte alltid är helt enkelt. Nu ska vi se till att tillsätta regissör och sedan planera musikalens utformning. Därefter ska vi tillsätta ensemblen.

Vilka kan söka?

- I april-maj någon gång kommer vi att ha öppna auditions, vilket gör att alla kan söka. Det är en av våra styrkor, vår blandning av utbildade skådespelare och lokala förmågor som exempelvis varit med i PS-musikalen. Sedan börjar repetitionerna i maj. Vi räknar med premiär lagom till semestern.

Hur kommer det sig att Varberg har blivit en musikalstad?

- Vi har haft turen att arbeta med kreativa människor. Torbjörn Svahns arbete har betytt mycket, och även den tidigare regissören Johnny Worthy. Det är en amatörteater på en nivå man sällan ser, och i det avseendet är Varberg unikt. Jag är oerhört stolt över det vi har åstadkommit. Att få arbeta med så många duktiga regissörer och koreografer. Och att vi lyckas få hit personer från andra håll, exempelvis från Balettakademien i Göteborg.

Får ensemblen någon ersättning för sin insats?

- Allt arbete är ideellt. Men det är som vilken sport som helst, man får ju inte betalt för att träna några gånger i veckan. Istället så finns det annat som väger upp. Man träffar nya vänner, och många ser det som en förberedande teaterskola då man lär sig så mycket. Man får betalt i så mycket som inte är pengar.

Vad kan man förvänta sig av sommarens musikal?

- Först och främst en fartfylld musikal där de flesta åtminstone kommer känna igen några låtar. Jag tror nog att det kommer gungas med en del bland raderna.