Andreas Norlén (M) ser ut att bli riksdagens näste talman eftersom SD meddelat att de stöttar honom. Arkivbild.
Andreas Norlén (M) ser ut att bli riksdagens näste talman eftersom SD meddelat att de stöttar honom. Arkivbild.

SD röstar på Alliansens kandidat

SD kommer att rösta på Alliansens kandidat till riksdagens talman i måndagens omröstning. Det innebär att Andreas Norlén (M) med största sannolikhet blir vald. Moderaterna välkomnar beskedet medan de rödgröna kallar det "väntat", "ett svek" och "anmärkningsvärt".

ANNONS
|

"Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget", säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Han säger att praxis varit att största regeringsparti innehar talmansposten och att SD "så långt som möjligt i det här läget" försökt att följa den principen. Norlén kan bara väljas med SD:s stöd. Sverigedemokraterna har med sina 62 mandat vågmästarrollen eftersom blocken har 144 respektive 143 av riksdagens totalt 349 mandat.

ANNONS

Viktigt beslut

"Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet", fortsätter Åkesson.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, välkomnar beskedet från SD att stötta konstitutionsutskottets nuvarande ordförande.

"Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Även Kristdemokraterna ställer sig positiva, medan Liberalerna anser att det är upp till SD hur de röstar.

- De får rösta som de vill. Hur Sverigedemokraterna röstar kan inte vi styra över, säger Eric Aronsson, pressekreterare på Liberalerna.

Centerpartiet är inne på samma linje – SD röstar som de själva vill.

"Anmärkningsvärt"

Socialdemokraterna presenterade under torsdagen sin egen kandidat till talmansposten, Åsa Lindestam. Om inget oväntat inträffar förlorar hon nu striden.

"Sverigedemokraternas besked innebär en mycket tydlig politisering av talmansämbetet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsfrågan på just det sätt de själva önskar", säger gruppledaren Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar till TT.

ANNONS

Han reagerar kraftfullt på att Moderaterna menar att de har ett brett stöd för Norlén i riksdagen.

"Detta är anmärkningsvärt givet att de borgerliga partierna valde att inte förankra sitt förslag till talman brett över blockgränserna utan i stället lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet."

S kommer fortsatt att föreslå Åsa Lindestam till posten.

"Det var väntat"

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar också med kraft.

- Jag tycker att det var väntat. Sverigedemokraterna och Moderaterna har närmat sig varandra politiskt. Moderaternas migrationspolitik är väldigt lik Sverigedemokraternas, säger han till TT.

- Om det blir en moderat regeringsbildare så kommer den vara helt beroende av Sverigedemokraterna politiskt och det är klart att det är det som Sverigedemokraterna vill.

Även Miljöpartiet är kritiskt och menar att detta innebär svikna löften under valrörelsen från Centern och Liberalerna.

- Nu blir det som vi varnade för, att SD får makten över vem som blir talman och därmed indirekt makten över regeringsbildningen, säger språkröret Isabella Lövin till TT.

ANNONS

Ännu finns chans för C och L att ändra sig för att komma överens om en talman över blockgränsen, framhåller hon.

- Alla som har röstat på Centern och Liberalerna och trott på löftet att man inte ska ge inflytande åt Sverigedemokraterna, det här är ett svek mot dem, säger Lövin.

"Vänner av praxis"

SD har sedan tidigare nominerat Björn Söder till posten som andre vice talman. Samtidigt har Vänsterpartiet lagt fram sin kandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

"Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder", säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tror ändå på Johnsson Fornarves chanser.

- Jag bedömer dem som goda. De borgerliga partierna har sagt att de ska lägga ner när det gäller Björn Söder. Nu är det socialdemokratiska och miljöpartistiska ledamöter som kan se till att vi får en kandidat som inte uttalar sig rasistiskt eller homofobt.

ANNONS
TT

Fakta: Fyra ska utses

Det är partigrupperna som nominerar kandidater till talmansposterna. Själva valet äger rum efter uppropet i riksdagen den 24 september.

Först väljs talman, därefter förste vice, sedan andre vice och slutligen tredje vice talman. Det är den så kallade ålderspresidenten, alltså ledamoten med längst tid i riksdagen, som förrättar valet.

Om enbart en kandidat är nominerad sker valet utan omröstning.

Om flera kandidater är nominerade gäller följande:

Om någon riksdagsledamot begär omröstning så sker valet med slutna sedlar. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.

Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna blir det en ny omröstning. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.

Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna sker en omröstning mellan de två kandidater som fick flest röster i den andra omröstningen. Kandidaten som får flest röster är vald.

Källa: Riksdagen

ANNONS